„Státní veterinární správa ČR zaslala Krajskému úřadu Karlovarského kraje nařízení o mimořádných veterinárních opatřeních k zamezení šíření nebezpečné nákazy aviární influenzy na území České republiky. Tato mimořádná veterinární opatření jsou nařízena na základě potvrzení výskytu nebezpečné nákazy vysoce patogenní aviární influenzy pro všechny chovatele, kteří jako podnikatelé chovají drůbež nebo jiné ptactvo chované v zajetí," uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí. Nařízení bude zveřejněno na úřední desce krajského úřadu.

Podle Márii Slepičkové, ředitelky Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj, nebylo do dnešního dne v Karlovarském kraji potvrzeno žádné ohnisko aviární influenzy.

„Žádný hromadný, nebo podezřelý úhyn drůbeže ani volně žijícího ptactva prozatím nebyl hlášen," zdůraznila ředitelka Slepičková. Na dotaz, čeho si mají chovatelé na drůbeži všímat, ředitelka uvedla, že mezi první příznaky onemocnění lze zařadit snížený příjem krmiva a vody a u slepic i sníženou snůšku vajec.

Dále je to zimomřivost, která se projevuje zježeným peřím, nechuť k pohybu. Můžou se objevit výtoky z očí a nosních dírek," vysvětlila ředitelka Slepičková. „Úhyn ptáků je potřebné hlásit Krajské veterinární správě pro Karlovarský kraj (KVS)," vzkazuje chovatelům ředitelka. V Karlovarském kraji je celkem deset komerčních chovů drůbeže. Jejich provozovatelé jsou pravidelně upozorňováni na nutnost dodržování všech preventivních opatření proti zavlečení nákazy do chovu.

„Drobnochovatelé se na nás s dotazy obracejí jen ojediněle. V případě potřeby je možné se ptát jak písemně, tak telefonicky na pracovištích KVS v Karlových Varech a v Chebu. Veškeré kontakty jsou na stránkách KVS. Nejaktuálnější informace o situaci v České republice lze najít na stránkách Státní veterinární správy www.svscr.cz," doplnila ředitelka Slepičková.