„Nejvíc mě přitahuje atmosféra biodožínek," řekla Jana Peroutková, která je pravidelnou účastnicí. „Je to tady takové pohodové, klidné a děti se tu vydovádí. A je to takové vzpomínání na babičky a dědečky, na dobu, kdy byla sklizeň," svěřila se a dodala, že také ráda kupuje produkty s označením Regionální potravina.

„Jsme výrobci bylinných, ovocných čajů, letos jsme vyhráli Regionální potravinu s bylinnou směsí Krásenská rozhledna," představila své výrobky Mirka Švarcová. Džemy, marmelády a různé delikatesy mohli návštěvníci ochutnat i zakoupit u Lucie Klimešové ze Šindelové. Čím se odlišují od těch v obchodě? „Vyznačují se vysokým podílem ovoce, jde o ruční výrobu, bez chemie, bez jakýchkoli konzervantů," uvedla.

Návštěvníci se kromě dobré zábavy, ochutnávek a občerstvení mohli zapojit i do soutěží. Konal se už 11.ročník Ležnického sekáče, soutěže v sečení kosou, odvážlivci si zkusili dojení z umělého vemene nebo se načas koulely balíky slámy.

Bohaté vyžití našly i děti. „Vyrazily jsme sem, aby si holky hezky užily sobotu," uvedla Alena Břížďalová. „Já se nejvíc těším na tančící pejsky," potvrdila její dcera Anička, zatímco se sestrou krmily jelena. Děti se mohly svézt na koni, poníkovi, zhlédnout divadlo nebo se vozit na traktůrku.

Autor: Lucie Žippaiová