Výše mezd souvisí s životní úrovní občanů. A i když máme slušný hospodářský růst, v EU nejnižší nezaměstnanost a očekáváme rozpočtový přebytek, spoustě lidí se mzdy v uplynulých letech nezvýšily," uvedl Sobotka. Růst mezd může vláda podle jeho slov ovlivnit nejen zvyšováním minimální mzdy, ale také omezováním přílivu zahraničních pracovníků. „Primárně musíme zaměstnávat naše lidi. Pokud se ukáže, že disponibilní síly tu již nejsou, bavme se třeba o pracovní síle z Ukrajiny, po čemž volají někteří čeští zaměstnavatelé," poznamenal Sobotka. Zaměstnanci by podle něho měli využít příležitosti nízké nezaměstnanosti, která nyní činí v ČR pouhých 3,9 procenta, a nebát se říct o vyšší plat. „Jsem přesvědčen, že ani evropské peníze, ani zahraniční investice nám v hospodářském růstu v příštích letech nepomohou, pokud lidé nebudou mít prostředky na to, aby utráceli. Pokud tu tedy nebude slušná spotřeba domácností jako jeden z pilířů hospodářského růstu," míní Sobotka.

Na krajské konferenci ČSSD také řekl, že přilepšit by si mohli i důchodci. Důchody by se totiž měly valorizovat více podle růstu průměrné mzdy.

Zmínil návrh odborné komise pro důchodovou reformu při Ministerstvu práce a sociálních věcí, podle kterého by se důchody měly místo valorizace o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři a seniorky. „Ten návrh by mohl znamenat, že by se dál nerozevíraly nůžky mezi příjmy důchodců a pracujících," podotkl.

Bohuslav Sobotka i první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec, který se rovněž konference zúčastnil, získali podporu krajské konference ČSSD Karlovarského kraje na předsedu a prvního místopředsedu strany.