Peníze za ně získané v rámci charitativní akce pomohou dětem s vážnými zdravotními problémy. Letos to budou Daniel a Vaneska.

Loňská sbírka víček pro nemocnou Lucinku se čtenářům Deníku povedla. Nashromáždili přes čtvrt tuny víček. Letos akce pokračuje. Víčka tentokrát poslouží na nákladnou rehabilitaci pro ročního Daniela Trdlu z Jablonecka.

„Danielek se narodil předčasně ve 29. týdnu těhotenství. Za předčasný porod mohla autonehoda, kterou zavinil polský řidič a z místa nehody ujel," uvedla Danielova maminka. „Danielek se narodil jako zdravé miminko, ale po třech dnech mu praskly plíce. Lékaři mu nedávali mnoho nadějí, ale náš malý bojovník se rozhodl žít."

Začal se ale zpožďovat ve vývoji, potkala ho těžká forma epilepsie a lékaři mu také diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu.

S epilepsií se Daneček 'porval' a už se u něj záchvaty vůbec neprojevují. Pomoct by mu měla také intenzivní rehabilitace. Dva týdny v rehabilitačním centru však stojí 90 tisíc korun. Právě na tento pobyt se tedy budou sbírat v Chebu víčka.

Zájemci mohou víčka nosit i do kanceláře Pečovatelské služby v chebské Jateční ulici číslo 2. „Zatím není nijak omezené, kolik víček se má nasbírat," uvedla organizátorka sbírky Hana Dobrá. „Už jsem další sbírku dělat nechtěla, ale lidé mě přemluvili. Upřímně, kdybych neměla podporu v některých lidech a i nabídku od Deníku, tak bych to asi nezvládla," dodala.

Sběrem víček, která budete nosit do Karlovarského a Sokolovského deníku, pomůžete také desetiměsíční Vanesce, která trpí nemocí motýlích křídel, tedy vrozenou vadou kůže. Víčka, plastová (také od čisticích prostředků) i od skleněných lahví, můžete po telefonické domluvě nosit i organizátorce sbírky Michaele Moisesové z Ostrova (Brigádnická 710, telefon 604 621 226). Peníze z víček poslouží na nákup obvazů a dalších potřebných věcí pro Vanesku.