Jsou to úseky poblíž měst, jimiž lidé projíždějí, aby se vyhnuli platbě poplatku, a zatěžují tak městská centra. I přes opakované žádosti Karlovarského kraje však mezi těmito úseky není žádná část D6 na území regionu. „Několikrát za sebou jsme požadovali, aby ministerstvo dopravy zrušilo povinnost platit za celý úsek od Chebu do Karlových Varů, který není napojený na českou dálniční síť. Řidiči v našem regionu nemohou využít odpovídající paralelní silnici I. třídy poblíž dálnice jako v jiných krajích. V případě D6 u Sokolova si navíc lidé zvykli vyhnout se placenému úseku tak, že projíždějí centrem Sokolova a jeho obchvat tím ztrácí smysl. Bohužel, mezi jedenácti avizovanými úseky, které od ledna příštího roku budou bez poplatku, není žádný z našeho kraje," uvedl hejtman Martin Havel.

Na vyjmutí části dálnice D6 v úseku Nové Sedlo – Březová u Sokolova z poplatku se shodlo i krajské zastupitelstvo.
Zastupitelé souhlasili s apelem na ministerstvo dopravy. Právě to každý rok stanovuje úseky v novém znění vyhlášky o užívání pozemních komunikací zpoplatněných časovým poplatkem, aby do této vyhlášky zahrnulo alespoň část „dé šestky" u Sokolova.

„Postoj ministerstva dopravy je neuvěřitelný. Nicméně nevzdáme to, budeme nadále tlačit na osvobození obchvatu Sokolova od poplatku, o což jsme usilovali už v minulém období," poznamenal náměstek hejtmana Jakub Pánik. „Naším hlavním cílem pak zůstává, aby lidi nemuseli platit dálniční známku v celém úseku D6 od Chebu do Varů," dodal Pánik.

Úsek dálnice D6 je takzvaným východním obchvatem města Sokolova, který nelze objet po jiné komunikaci nižší třídy. Původní část silnice I. třídy byla výstavbou dálnice bez náhrady zrušena. Obyvatelé, kteří cestují například jen z jedné strany Sokolova na druhou a nechtějí přitom vjíždět do centra města, musí hradit pro využití D6 plný dálniční poplatek.


Starostové měst a obcí, přes které řidiči volí objížďku, rozhodnutí kritizují. Mluví také o tom, že se o žádnou dálnici nejedná. „Když jsem viděl počet výjimek a zmiňovaný úsek kolem Sokolova tam nebyl, byl jsem zklamaný. Nevím, proč je D6 v těchto místech zpoplatněna, když jde jen o dílčí úsek, který vede odnikud nikam. Obyvatelé Sokolova jezdí myslím často do krajského města a bez dálniční známky musejí volit složitou objížďku přes okolní obce, jejichž obyvatelům se to zřejmě také nelíbí," říká starosta Sokolova Jan Picka.

„V průmyslové zóně naší obce je už tak velký provoz, zejména nákladní dopravy. Když se k němu přidají i řidiči, kteří se chtějí vyhnout placenému úseku, je to ještě horší," říká starostka Dolního Rychnova Anna Klímová.
Ve vzdálenějším Chodově pociťují silnější provoz, až když je na D6 nehoda a svádí se doprava přes okolní obce. „Myslím si, že řidiči, kteří volí neplacenou trasu, Chodov až tolik nezatíží. Přesto si myslím, že by celá silnice z Chebu až do Karlových Varů po D6 měla být zdarma, je to jen dílčí úsek," řekl starosta Chodova Patrik Pizinger.