VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štědrovečerní hostina, to je jedinečná šance k ochutnání řady specialit

Karlovarský kraj - Vánoční svátky jsou po staletí spojené i s gastronomií a přípravou celé řadou tradičních pokrmů. Ty se krajinu od krajiny liší, v Česku nemůže na stole chybět tradiční kapr a bramborový salát. Ale v posledních letech se od tohoto klasického pokrmu mnozí odklánějí k jiným jídlům. Často experimentují, využívají neobvyklé suroviny i postupy. Jak je to vlastně s vánoční kuchyní současnosti? Na toto téma jsme si povídali s Janem Krajčem, šéfkuchařem a majitelem karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.

23.12.2014
SDÍLEJ:

Mistr kuchař Jan Krajč z karlovarského restaurace Le Marché.Foto: Foto Deník Vladimír Meluzín

Štědrovečerní večeře v restauraci, nebo doma v kruhu rodinném… Co převládá a co preferujete?

Řada restaurací na Štědrý den nezavírá a počítá s tím, že hosté přijdou. Určitě to platí v Karlových Varech pro restaurace ve velkých hotelech. Ty menší standardní podniky ale mají spíše zavřeno. Ve velkých městech a metropolích je situace samozřejmě odlišná. Já osobně o Vánocích na dva dny zavírám a tyto dny chci věnovat rodině. Posezení u štědrovečerní tabule v kruhu rodinném většina lidí přece jenom stále preferuje.

Vše se mění, vyvíjí. Platí to rovněž pro gastronomii. Jakým způsobem různé trendy ovlivňují a mění vánoční stravovací zvyklosti? Je klasický smažený kapr s bramborovým salátem, alespoň u nás, na ústupu?

Určitě není, toto tradiční štědrovečerní menu má stále velké množství příznivců a asi tomu tak bude i nadále. Ale určitě přibývá i lidí, kteří chtějí štědrovečerní hostinu pojmout poněkud jinak a udělat si z ní zážitek. A tak si koupí a připraví to, co si běžně v průběhu roku nedopřejí. Třeba i proto, že se jedná o poměrně drahé potraviny. Například si dopřejí opravdu kvalitní steaky, kapouna, tuňáka nebo jinou mořskou rybu. To samé pak platí o nápojích. Obdobně to už dávno praktikují například v Holandsku.

Hodně často se i v souvislosti s gastronomií mluví o zdravém životním stylu. Lze v tomto duchu připravit i štědrovečerní pokrm?

Samozřejmě že to je možné. A čím dál více lidí to dělá. Bramborové saláty připravují bez majonézy a nahrazují ji například bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Kapra nesmaží obaleného ve strouhance a ponořeného do oleje, ale připravují přírodně. Těch různých možností je nepřeberně mnoho.

A co zajímavého připravuje ke štědrovečerní večery Jan Krajč?

Musím se přiznat, že kapra zrovna dvakrát nemusím. Prostě si na něm příliš nepochutnám. Dávám přednost jiným rybám, je z čeho vybírat. A mohou to být klidně i ryby tuzemské, sladkovodní. Například vynikající je filátko ze pstruha. Hodně rád mám také telecí řízečky rozklepané na tenko po vídeňském způsobu a k tomu vídeňský bramborový salát.

Co může být v souvislosti s vánoční kuchyní pro kuchaře postrachem?

Asi to, když jste někam pozváni na jídlo a hostitelé se sice snažili, seč mohli, ale to jídlo prostě není dobré. A vy je samozřejmě nechcete urazit tím, že byste ho odmítli a nechali na stole.

Autor: Vladimír Meluzín

23.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pestalozzi vznikli jako studentská kapela v roce 1988. Jedním ze zakládajících členů byl i Petr Gardner.

Nekonečná jízda kapely Pestalozzi začala před 30 lety

Ilustrační foto

Zádub-Závišín má zastupitelstvo

Letní svatby jsou in, oddává se na lávce, golfu, na poli nebo u vysílače

Karlovarský kraj – Jako by se s nimi roztrhl pytel. Svatby v létě jsou prostě in. Snoubenci přitom čím dál více preferují venkovní obřad. A některá místa jsou opravdu netradiční.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Vrchní sestra ze sokolovské interny by se mohla stát Nej sestřičkou roku 2017

Sokolov - Míša Rauscherová, vrchní sestra z interního oddělení sokolovské nemocnice, by se mohla stát Nej sestřičkou tohoto roku. V Sokolově pracuje s dvouletou přestávkou deset let.

Máme žízeň. A projevilo se to v prodeji

Karlovy Vary - Patrně i díky vysokým teplotám a žíznivým zákazníkům v letních měsících vzrostl skupině Karlovarských minerálních vod (KMV) v prvním pololetí roku prodej meziročně o čtyři procenta a dosáhla celkového obratu 3,9 miliardy korun. To bylo meziročně o dvě procenta více.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení