Zatímco v Praze, která je na pomyslném žebříčku první, jich je 197 a v Jihomoravském kraji 161, Karlovarský kraj má dlouhověkých obyvatel pouhých 21.
Malé číslo trochu vylepšuje skutečnost, že se stav od poloviny loňského roku nezměnil.
„Místem to není, Karlovarský kraj je krásný a jsou tam velmi podobné podmínky pro žití jako jinde. Podle mého názoru ale v kraji chybí síť kvalitních potřebných zařízení. Je tam také nižší úroveň péče o staré lidi," uvedla pro Deník už dříve Božena Jurašková, lékařka Kliniky gerontologické a metabolické Fakultní nemocnice v Hradci Králové, která se péčí o staré lidi zabývá dlouhá léta.
Podle ní není zapotřebí více léčeben dlouhodobě nemocných, ale je nutné zajistit kvalitní zdravotníky a dobré domácí agentury, které péči obstarají.
„Je třeba více kvality než kvantity," myslí si lékařka, která rovněž působí v České gerontologické a geriatrické společnosti.
Údaje o počtech dlouhověkých lidí v těchto dnech zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v rámci informací o vyplácení důchodů.
ČSSZ podle své mluvčí Jany Buraňové vyplatila v lednu letošního roku důchod 1143 seniorům, kteří se narodili v letech 1904 až 1914.
Z tohoto počtu je 954 žen a 189 mužů. „Nejstarší příjemkyně důchodu je narozená v roce 1904 a žije v Moravskoslezském kraji. Nejstarší muž s bydlištěm v Jihomoravském kraji se narodil v roce 1908," upřesnila Buraňová.
Sami oslavenci tvrdí, že jejich receptem na dlouhý život je optimistický postoj k životu a aktivita.
Řídí se tím i nejstarší muž v Karlovarském kraji, Bohumil Polák z Ostrova nad Ohří. Loni na podzim oslavil své 103. narozeniny. „Vždy s úsměvem. Člověk se musí na věci podívat s nadhledem a k problémům se postavit čelem. Důležitá je také životospráva a cvičení. Jím vše, na co mám chuť, ale nesmíte se přejídat," radí muž, který celý život sportoval, nekouřil a alkohol pil v rozumné míře..