Velkou novinkou bude v mezinárodní části festivalu kategorie amatérských krátkých filmů, které představí nový audiovizuální formát, blok s cestovatelskou tematikou. Kromě toho se Tourfilm ohlédne za svou padesátiletou historií a rozdá hned několik dárků.

Tím prvním budou například dva fotografické workshopy pro veřejnost. Prvního, pátečního se ujme Petr Jan Juračka, který fotí hlavně v terénu. Sobotní workshop povede úspěšný fotograf Tomáš Třeštík, který svým projektem „balkónovek“ obohatil i Tourfilm.

Pro festival totiž vyfotil cestovatelskou legendu Miroslava Stingla, kterého můžete vidět na plakátech k letošnímu ročníku.

„Tématem letošního festivalu jsou proměny v cestování v České republice za posledních pět dekád a české cestovatelské legendy,“ uvedla vedoucí oddělení eventů Monika Oulevey.

Diváci se také mohou těšit na klíčové milníky festivalu. V rámci bohatého doprovodného programu Tourfilmu je i nabídka akcí pro školy a odbornou veřejnost s tím, že část programu je věnovaná studentům nových médií.

Jedním z největších dárků Tourfilmu jeho návštěvníkům je představení Divadla Járy Cimrmana, na které je sice volný vstup, ale lístky budete moci získat pouze soutěžením. „Lístky budou zadarmo, ale k nezaplacení,“ řekl organizátor týmu Petr Horký. Festivaloví návštěvníci se mohou těšit také na cestovatelské besedy s Miroslavem Stinglem, Jiřím Kolbabou, Vojtou Kotkem nebo Janem Révaiem.

Novinkou bude volný přístup veřejnosti na závěrečný večer festivalu. Ale ještě před začátkem samotného Tourfilmu můžete vyrazit na promítání dokumentu Nejsledovanější o českých youtuberech. Od 6. do 7. října v Grandhotelu Ambassador.

Z bezpečnostní akce Cizinecké policie Karlovarského kraje s názvem Matouš.
FOTO: Devět cizinců si musí zabalit kufry a cestovat domů