Chebsko tak získalo pomyslný hattrick a potřetí za sebou zabodovalo v krajském kole celostátní soutěže.

Dvaadvacátého ročníku se zúčastnilo devatenáct obcí, které hodnotící komise postupně objela. „Vybrali jsme obec, která nám otevřela své srdce," řekla předsedkyně hodnotící komise Eliška Stránská. „Lidé nás přesvědčili o tom, že jsou tady spokojení a šťastní, že jsou plni nápadů a jsou připraveni je okamžitě realizovat."

Valy, které leží mezi Mariánskými Lázněmi a Lázněmi Kynžvart, zaujaly také bohatým kulturním a společenským životem jak pro malé, tak velké. „Na první pohled mě zaujala atmosféra," řekl Luboš Pokorný, místopředseda hodnotící komise a starosta obce Krásná, která v předešlém ročníku vyhrála nejen krajský titul, ale dokonce ten celostátní. „Všechno tady má svého ducha a je to zde upravené s citem. Ve Valech myslí na všechny, od dětí po seniory."

Fakt, že si Valy titul zaslouží, potvrzují i místní občané. „Manžel odtud pochází, a tak jsme se sem vrátili," řekla jedna z místních obyvatelek. „Žije se nám tady opravdu dobře, pořádají se zde různé akce. Opravdu skvělé," řekla. „Já odtud pocházím, ale už téměř třicet let žiji v Kanadě," řekla paní Lenka. „Valy se rozrůstají a je to neuvěřitelné a krásné. Lidé tady drží pohromadě, je to tu jako jedna velká rodina." Valy pořádají zhruba dvaadvacet akcí ročně, podařilo se jim vybudovat například víceúčelové hřiště a neustále mezi ně přibývají noví a noví obyvatelé. „Průměrně je to tak patnáct až dvacet lidí ročně," řekl starosta Valů Quido Vlk. Valy si nyní sice užily oslavy, další práce je ale čeká. Společně s dalšími dvanácti budou bojovat o celorepublikový titul.

Kromě zlaté stuhy, tedy ocenění pro Vesnici roku 2016, se rozdávaly i další ceny přihlášeným obcím.

Oranžovou stuhu, která se uděluje za spolupráci obce a zemědělského subjektu, získala obec Hazlov. „Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí si převzala Skalná," informovala krajská mluvčí Jana Pavlíková.

Činnost mládeže je podle komise nejlepší v Sadově, který byl oceněný bílou stuhou. Modrou stuhou se od letošního roku bude chlubit Poustka. „Modrá stuha se uděluje za společenský život," přiblížila Jana Pavlíková.

Zkrátka nepřišli ani ostatní. Čestná uznání dostaly obce Krásné Údolí, Křižovatka, Hazlov a Trstěnice. Objevem roku se stal Boží Dar. „Ocenění zlaté cihly z Programu obnovy venkova si odnesly obce Andělská Hora, Křižovatka a Dalovice," sdělila Jana Pavlíková.

Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obci získala obec Smolné Pece. „Zvláštní cenu hejtmana za péči o válečné hroby a symbolický šek na patnáct tisíc korun obdržel Vintířov." Cenu a symbolický šek na dvacet tisíc korun převzal i starosta Tuřan František Andresík, a to za citlivý přístup k životnímu prostředí. Mimořádné ocenění za rozvoj kulturního a sportovního života společně se šekem na dvacet tisíc korun si odnesl Hroznětín.

Nejlepší knihovnické a informační služby mají podle hodnotící komise v Andělské Hoře a kroniku vedou nejlépe v Dalovicích. Lidové tradice pak nejlépe rozvíjejí v Dolním Rychnově a kvalitní květinovou výzdobou se mohou pochlubit v Nových Hamrech.

„Cenu za příkladnou péči o historickou zástavbu obce získala obec Podhradí," uvedla Jana Pavlíková s tím, že obce si odnesly šeky na třicet tisíc korun.