Nelegální stáčírnu alkoholu odhalili v pondělí karlovarští kriminalisté nedaleko Plesné. V Karlovarském kraji jde o ojedinělý případ. Policisté se zde už léta podobným případem nemuseli zabývat. Včera odpoledne už policisté oznámili, že vražedný metylalkohol ve stáčírně nebyl, a do lahví se tak nedostal. „Lahve, které byly připravené k expedici, neobsahovaly metylalkohol. Metylalkohol se nepotvrdil ani v plastových barelech, které byly na místě nalezeny. V současné době však stále nevíme, jaká látka je uvnitř plastových barelů," uvedla policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Místo pastvy alkohol a etikety

„Policisté v zemědělské usedlosti zajistili zařízení ke stáčení alkoholu, různé etikety, uzávěry na lahve, různé velikosti prázdných lahví a téměř 100 tisíc kolků, jejichž pravost se zjišťuje," potvrdila policejní mluvčí Böhmová.

Nelegální obchodníci měli ve stáčírně připraveno osm různých druhů napodobenin originálních značek alkoholu, ale také víc než tisíc litrů alkoholu v lahvích, které byly připravené k distribuci.

„Také bylo zajištěno několik set litrů lihu neznámého původu v plastových barelech," sdělila mluvčí s tím, že na místě byly odebrány vzorky různých látek, které jsou určené k expertize. Tyto vzorky ještě v noci odvezli krajští hasiči na chemický rozbor do laboratoří v Třemošné na Plzeňsku.

Policisté na místě zadrželi tři cizince, kteří čekají v cele, zda poputují do vazby. Jak ale mluvčí uvedla, není jasné, zda by případ mohl souviset s metylalkoholovou kauzou.

„Pokud se zjistí jakákoliv jiná souvislost, bude případ samozřejmě podléhat dalšímu šetření."

Celkem se na akci podílelo na 30 policistů ve spolupráci s celní správou a hasiči.

Prohibiční turistika

Zatímco tvrdý alkohol nad dvacet procent z pultů a regálů obchodů, večerek a tržišť v České republice zmizel, lidé si náhražku našli. Masivně vyjíždějí do sousedního Německa. A prohibiční turistika je v kurzu.

Obyvatelé obcí v Krušných horách, například z Abertam, Horní Blatné či Perninku, jezdí na nákupy do německého Schwarzenbergu.

„Nejčastěji jezdím do Kauflandu. Jednak tam koupíme všechny potraviny levněji a v současnosti nemáme problém koupit i tvrdý alkohol. Dovážet se k nám smí, takže bez problémů," říká perninský Rudolf Kolisch, který si čas od času koupí ovocnou pálenku. „Kupoval jsem si slivovici u nás. Teď si ji vozím z Německa," dodal.

Řadu obyvatel chebského regionu částečná prohibice také netrápí. I oni to mají do nejbližšího obchodu přes hranice jen pár kilometrů.

„O víkendu jsem měl narozeniny, a tak jsem si měsíc dopředu zamluvil místa v restauraci. Plán na oslavu ale prohibicí padl, a tak jsem i přes nelibost manželky uspořádal oslavu doma. Nezbývalo mi nic jiného než nakoupit alkohol v Německu," popisoval prohibiční anabázi čerstvý čtyřicátník Ondřej Marek z Chebu.

Ne všichni lidé jsou ale s německým alkoholem spokojeni. „Do sousedního Klingenthalu jezdím pouze pro plzeňská piva Prazdroj a Gambrinus. Důvod je jasný, jsou tam paradoxně levnější," řekl Ladislav Minařík z Kraslic na Sokolovsku. Jak upřesnil, tvrdý alkohol si tam v době české prohibice nekupuje. „Za prvé mají zcela jiný sortiment alkoholu, který většině Čechů nechutná. Za druhé pokud jde o světoznámé značky, například whisky, tak ty tam jsou zase drahé, a tudíž je u českých zákazníků v košíku neuvidíte," konstatuje Minařík. Na závěr dodal, že jediné, co za chvíli půjde v Německu zase takzvaně na dračku, jsou jejich svařáky, které jsou prý nejen chutné, ale i levné. Litr vyjde na jedno euro.

Na vlastní oči

Za alkoholem jsme vyrazili do sousedního Německa. V Oberwiesenthalu jsme prošli malý obchodní dům a několik restaurací, většinou se zdráhali nás nechat alkohol vyfotit. Všichni vědí o naší částečné prohibici a fotografování vyžadovalo souhlas vždy majitele nebo tiskového oddělení obchodního domu. V prvním obchodním domě jsme narazili na skupinku Češek seniorek, které kupovaly hlavně marmeládu a dobroty pro děti. „Alkohol, ten jsme si už nakoupily dříve, jsme doma dobře zazásobené," komentovaly celou situaci seniorky. Potom nás příjemná paní ve speciální prodejně Bavaria Getrankeperle s nápoji seznámila s jejich místním alkoholem, který doplňoval plné regály kvalitního a prověřeného alkoholu. „Češi k nám jezdí hodně pro kvasnicové pivo a další oblíbené nápoje, " dodala prodavačka.