Hosté si budou moci vybrat z akcí, které se budou konat prakticky po celém městě. Radnice se bude snažit řešit i největší problém – parkování.

„Letošní kulturní nabídka je, můžu říct směle, nejbohatší za poslední léta,“ potvrdil místostarosta Lokte Petr Zahradníček. V samotném amfiteátru je naplánováno 21 koncertů, kde budou zastoupeny jak hvězdy české, tak zahraniční, například Marie Rottrová, Divokej Bill či poprvé vůbec kapela Nazareth. „Zahajujeme 18. sezonu v loketském amfiteátru a je opravdu nabitá,“ uvedl za pořadatelskou agenturu Vlny Vladimír Suchan. Do amfiteátru se vrací opera, letos v podobě Lazebníka sevillského. „Připravujeme i dva velké pořady pro děti, Radovánky s Ferdou Mravencem a Kapku medu pro Verunku,“ vyjmenoval Suchan. Ten se chce zaměřit i na mladou generaci a vedle čtvrtého ročníku Beatové síně slávy se připravuje zejména pro mladé Večer Evropy 2.

Druhá objevená fotka (vpravo) pochází z tábora v Mauthausenu a zachycuje podle ředitele Runda tutéž holčičku.
Kdo je holčička na fotce? Pátrá ředitel sokolovského muzea

Kulturní sezona v Lokti oficiálně začíná 20. května. Ve 13 hodin vystoupí na Malé scéně ZUŠ Band, na který naváže loketská formace Cajk. V amfiteátru bude večer právě projekt Evropy 2. „V předvečer zahájení se v Galerii na hradbách uskuteční vernisáž výstavy obrazů Martina Velíška a večer se pak v loketských muzeích koná Muzejní noc,“ upřesnil místostarosta Zahradníček.

Problémem kulturní sezony zejména při velkých akcích je už řadu let parkování. Loket nemá velká záchytná parkoviště, kde by řidiči mohli auta odstavit. Chystá se to ale už letos řešit. „Máme čtyři záchytné body, jak situaci letos řešit,“ řekl starosta města Zdeněk Bednář. Řidiči by měli mít možnost zaparkovat v místě Loket předměstí na příjezdu od Horního Slavkova. Částečně budou moci využít pozemek za kruhovým objezdem u vjezdu do města z D6. „S policií Sokolov připravujeme variantu, že by se jednou v měsíci mohl obchvat Lokte zjednosměrnit a využít k parkování,“ přiblížil starosta další z možností. A parkovat lze v současné době i u nádraží. „Jsme dohodnutí se sokolovskou dopravní policií, která posílí hlídky. My dáme hasiče a další spolupracovníky. Všichni by pak měli navádět řidiče na odstavné plochy,“ doplnil starosta Bednář.

Letošní letní sezona v Lokti má návštěvníkům co nabídnout. S programem pozadu nezůstane ani loketský hrad, nejnavštěvovanější hrad v Karlovarském kraji. Kromě nově otevřené expozice Řemesla Loketska v Černé věži připravuje nově pro děti naučnou stezku o Karlu IV. V současné době probíhají na hradě stavební úpravy. „Do začátku sezony bude hrad kompletně opravený,“ slíbil ředitel hradu Loket Václav Lojín.

Další stavební práce čekají i loketskou Dvoranu, kostel sv. Václava, restaurovat se bude i socha J. W. Goetha u základní školy.

Roháči z Lokte.
Roháči zahrají v Sokolově a oslaví s Kiďákem jeho sedmdesátiny