Vedení Karlovarského kraje se proto snaží fluktuaci v sociálních službách zamezit a v tom by měly pomoci náborové příspěvky. Pracovníci v přímé obslužné péči by tak při nástupu obdrželi 35 tisíc korun a všeobecné sestry 55 tisíc. Nárok na náborový příspěvek ale nebude mít každý, kdo by chtěl v krajských sociálních službách pracovat.

„Žadatel se mimo jiné musí zavázat, že bude pracovat dva roky na plný úvazek a podmínkou je také to, že příjemce minimálně po dobu tří měsíců před schválením pravidel krajským zastupitelstvem 7. září nebyl v pracovním poměru u poskytovatele sociálních služeb na území Karlovarského kraje. Tuto skutečnost dokládá žadatel čestným prohlášením. Pokud se prokáže, že se čestné prohlášení ukáže nepravdivým, je příjemce povinen vrátit příspěvek v plné výši,“ uvedl Petr Kubis, krajský náměstek pro sociální služby. Na náborové příspěvky pro nové zaměstnance v sociálních službách uvolní kraj milion korun a pokud záměr odsouhlasí krajští zastupitelé 7. září, vyplácet by se měly začít od letošního 1. listopadu.

Krajský úřad v Karlových Varech.
O pořádek se v areálu krajského úřadu postarají od podzimu nezaměstnaní

Karlovarský kraj zřizuje třináct příspěvkových organizací poskytujících sociální služby a průměrný plat zaměstnanců nyní činí přibližně osmnáct tisíc korun. V regionu celkem působí 140 provozovatelů sociálních služeb. Zvýšení mezd v sociálních službách v Karlovarském kraji, které nařídila vláda, stojí téměř 50 milionů korun. Od státu kraj dostal 39,1 milionu korun, dalších asi deset milionů půjde z rozpočtu kraje. Podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) byly platy zaměstnanců v tomto náročném a velmi potřebném oboru dlouhodobě podfinancovány, což prokázala podrobná analýza, kterou si nové vedení kraje nechalo zpracovat. „Byli jsme proto připravení zvednout platy minimálně o deset procent. A to v době, kdy jsme ještě nevěděli, že stát platy v sociálních službách zvýší,“ vysvětlila hejtmanka Vildumetzová.

Náborový příspěvek Vyplácení náborových příspěvků se týká nových pracovníků v sociálních službách v zařízeních zřizovaných Karlovarským krajem: Domov pro osoby se zdravotním postižením v Radošově, Domov MATYÁŠ“ v Nejdku, Sociální služby, Domov pro osoby se zdravotním postižením Sokolík v Sokolově, Domov pro seniory v Hranicích, Domov pro osoby se zdravotním postižením Pata v Hazlově, Domovy pro seniory v Perninku, v Chebu a v Lázních Kynžvart, Domovy pro osoby se zdravotním postižením Pramen v Mnichově a v Mariánské a Domovy pro seniory Spáleniště a Skalka v Chebu