Šok, lítost, ale i strach. To vše zřejmě v úterý 16. března zažívali karlovarští zastupitelé, kteří sotva ráno přišli do jednací místnosti, už ji po slovech primátora Kulhánka opouštěli. Právě viditelně zdrcený primátor jim oznámil, že jejich kolega, radní Josef Malý (TOP09), nečekaně zemřel. Ve své garáži byl nalezen mrtvý. Příčinou úmrtí měla být otrava výfukovými plyny.

„Vzhledem k nenadálé zprávě o úmrtí Josefa Malého jsem se rozhodl ke zrušení zastupitelstva. Zároveň byl vyhlášen nový termín jednání na středu 21. března,“ uvedl Petr Kulhánek. Po minutě ticha ve ztichlém sále pak ze zastupitelstva okamžitě odjel.

Primátora o smrti radního informovala Malého manželka. Josef Malý byl členem nové koalice KOA, TOP 09, ODS a nezávislých zastupitelů. Koalici mělo zastupitelstvo schvalovat na právě zrušeném zasedání.

Karlovarská policie řeší případ jako sebevraždu. „Více se k případu s ohledem na rodinu nebudeme vyjadřovat,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Valenta.

Záchranná služba byla v informacích stejně strohá. „V úterý ráno zasahovala záchranná služba v Karlových Varech u 58letého muže, který zemřel pravděpodobně po otravě výfukovými plyny,“ sdělila mluvčí Barbora Silná.

Podle dalších zdrojů, jejichž jména má Deník k dispozici, měl Josef Malý na rukou a na krku řezné rány a před smrtí údajně požil prášky.

Josef Malý byl známým lobbistou, který dokázal městům v kraji pomoci se získáním dotací a díky svým kontaktům jim mohl vyjít vstříc, i pokud je špatně čerpala. V poslední době ale sám čelil problémům. Vyšetřovala jej hospodářská kriminálka kvůli cestovním náhradám i dotacím do TOP 09 od vazebně stíhaného bývalého karlovarského politika. V samotné TOP 09 Malý nedávno odstoupil z kandidátky do krajských voleb.