Situace připomíná známý případ extremistů z Vítkova. Chebsko se rozdělilo na dvě poloviny, jedna tvrdí, že o rasový útok šlo, ta druhá si myslí, že se jednalo o vyřizování účtů bez ohledu na rasový původ. Na čí straně je pravda, to musí rozlousknout policie.

„Po pachatelích útoku intenzivně pátráme,“ potvrdila policejní mluvčí Martina Hrušková. Zápalné lahve naštěstí životy spících lidí neohrozily. „ K incidentu jsme nevyjížděli, protože se obešel bez zranění,“ konstatovala mluvčí záchranářů Barbora Silná. Ani hasiči neměli s útokem příliš práce, obyvatelé ubytovny stačili vznikající požár uhasit sami.

Chebský deník na místě oslovil také obyvatele ubytovny. Ti se však po zkušenostech s jinými médii odmítli vyjádřit. Ašští občané už byli sdílnější. „Nepamatuji si, že by se nějaký takový útok v Aši stal,“ řekla obyvatelka Aše Jana Čechová. „O tomto případu jsem se dozvěděla od kamarádky, která mi to zavolala. Je pravda, že tady Romů přibývá a množí se více kriminalita. Možná že zápalné lahve do ubytovny hodili nespokojení obyvatelé města, ale jestli je tomu tak skutečně, nevím,“ podotkla.

Starosta města Dalibor Blažek je ve spekulaci s rasovým útokem opatrnější. „V ubytovně bydlí nyní dvě romské rodiny, které jsou bezproblémové,“ řekl Blažek. „Dříve jsme v této ubytovně měli nastěhováno několik rodin, které byly sociálně slabší a dělaly tu nepořádek, a proto jim byla vypovězena nájemní smlouva a byly vystěhovány.

Dnes je tento dům bez potíží. Mohu však také konstatovat, že s přílivem nových romských rodin ve městě mírně vzrostla kriminalita. Mám informace o tom, že se ve městě Romové podílejí například na krádežích kovů, jako jsou třeba vpusti do kanálů. Ale to je problém spíše samotných provozovatelů místních sběren kovového odpadu,“ dodal starosta Aše.