Z podplácení viní obžaloba bývalého místostarostu Mariánských Lázní Petra Horkého. Spolu s ním je obviněna známá lobbistka Jana Mrencová. Ta čelí obžalobě z přijetí úplatku.

K hlavnímu líčení před Okresním soudem v Chebu se dostavil pouze Petr Horký. Janu Mrencovou zastupoval její advokát. Podle státního zástupce měla Jana Mrencová při telefonickém rozhovoru požádat Petra Horkého o úplatek 25 tisíc korun pro dosud nezjištěného redaktora MF Dnes s tím, že v chystané reportáži nebudou uvedeny informace, které by mohly Petra Horkého poškodit.

Horký se ve své výpovědi vrátil ke svému prvnímu zatčení v září loňského roku. „Byl jsem zatčen v souvislosti s kauzou společnosti Chevak, kde jsem byl zproštěn obvinění, a nyní v ní vystupuji jako svědek. Informace v médiích v té době nebyly v pořádku a ta doba byla nepříjemná," uvedl před soudem. Podle výpovědi měl Horký od Mrencové několik dní před jejich společným zatčením v říjnu loňského roku obdržet SMS. „V té psala o megaprůseru. Následně jsem se z telefonátu dozvěděl, že v pražské redakci MF Dnes je materiál kompromitující mou osobu. „Pokud prý to necháme být, budou toho plné první stránky. Částku 25 tisíc korun jsem bral jako odměnu pro její agenturu. A předpokládal jsem sepsání smlouvy," řekl Horký s tím, že informace se měly týkat jeho působení na pozici ředitele hotelu Berolína v devadesátých letech.

Zde měly údajně vznikat kompromitující fotografie. To, že by se v hotelu mělo za doby jeho působení dít něco takového, ale Horký po skončení hlavního líčení popřel.

Stejně tak odmítl, že chtěl Janu Mrencovou podplácet. V době svého druhého zatčení sice nebyl Horký ani místostarostou Mariánských Lázní, ani členem ČSSD, ale podle svých slov nechtěl čelit další mediální masáži, která se nedotkla pouze jeho osoby, ale také celé rodiny. Ve chvíli, kdy jel Horký na domluvenou schůzku do agentury Jany Mrencové, ho i s penězi zatkla policie. Petr Horký s agenturou Jany Mrencové spolupracoval již dříve, a to například před krajskými či komunálními volbami. Soudce Jiřího Kutílka zajímalo, proč si Petr Horký s sebou na schůzku s Janou Mrencovou bral peníze, když předtím ve většině případů platil až po odvedené práci.

„Bylo možné, že bychom se dohodli na smlouvě a že bych je zaplatil hned," měl Horký vysvětlení. Na otázku státního zástupce, jak si Horký představoval spolupráci s Mrencovou v tomto případě, odpověděl: „Sepsali bychom smlouvu a částka by byla jako odměna agentuře, nebo by byla použita na inzerát. Částka 25 tisíc korun měla podle předešlých výpovědí Mrencové sloužit k vydání vysvětlujícího inzerátu. Takové praktiky ale před soudem popřel svědek, šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl, který uvedl, že redaktor se vždy snaží získat vyjádření osoby, o které píše.