Českou veřejností nyní hýbe zpráva o tom, že prezident Miloš Zeman hodlá udělit milost doživotně odsouzenému Jiřímu Kajínkovi, který si odpykává trest za dvojnásobnou vraždu. Jak tuto informaci vnímá policista, který 30. května 1993 přijel mezi prvními do dnes již neexistujících borských serpentin? 

„Vím, že je to prezidentovo právo, ale mám za to, že za jakoukoli úmyslnou a promyšlenou vraždu by se žádná milost udělovat neměla. Prostě ne,“ je přesvědčen muž, který krátce po revoluci začal pracovat u policie. Pod podmínkou anonymity Deníku poskytl rozhovor.

Ilustrační foto.
Podnikatel Vlasák: Kajínek to neudělal, tak proč má být zavřený?

V květnu 1993 Jiří Kajínek nedaleko borské věznice zastřelil plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Podnikatelův další ochránce Vojtěch Pokoš jako jediný střelbu přežil. Vraždu si údajně objednal další podnikatel Antonín Vlasák, který měl s Jandou spor kvůli majetku. Vlasákovi však soud podíl na vraždě nikdy neprokázal.

Jiří Kajínek na snímku z června roku 1998, kdy byl 
odsouzen na doživotí. Tehdy mu bylo 37 let.
Na milost má prezident právo, shodují se soudci. Z Kajínka strach nemají

Policista, s nímž jsme mluvili, si dodnes vybavuje scény z místa činu. „Mohli jsme tam přijet tak deset patnáct minut po Kajínkovi. Proti nám šel postřelený Julián Pokoš, jeho bratr ležel několik metrů od auta, myslel jsem si tehdy, že je mrtvý. V autě byl zastřelený Janda,“ vybavuje si policista.

Střelba byla slyšet až na Slávii

„Zabezpečili jsme místo činu a čekali, až přijede výjezdová skupina kriminalistů a záchranáři,“ popisuje policista. Vzpomíná též na to, že k místu činu se tehdy seběhla spousta čumilů. „Střelba totiž byla slyšet až na Slávii. Hodně lidí se tedy sebralo a běželo se podívat, co se děje,“ vybavuje si strážce zákona. 

O tom, že za vraždami stojí právě Kajínek, je dnes pevně přesvědčený. „Stejně jako kriminalisté, kteří tehdy na případu pracovali,“ pokyvuje hlavou. Kauza podle něj utrpěla hlavně masivní medializací. „V tisku i v televizi se objevilo hodně nesmyslů,“ krčí rameny.