Letní teploty, slunečné počasí. V městech i na venkově se to začíná hemžit cyklisty. Ať už ale lidé využívají kolo k cestě do práce nebo vyrazí na výlet, měli by si na ně dát dobrý pozor. Počet krádeží kol meziročně vzrostl o více než 10 procent.

O svůj bicykl loni přišlo nejvíce lidí v Praze a v Moravskoslezském kraji. Jen v těchto dvou destinacích se loni „ztratily" zhruba tři tisíce kol. Nejméně aktivní nenechavce pak mají na Vysočině, v Karlovarském a Libereckém kraji.

„Je smutným faktem, že 80 až 90 procent ukradených kol se ke svým majitelům nikdy nevrátí. Zároveň můžeme potvrdit, že částka vyplacená za ukradená kola meziročně narůstá," uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB.

„Prakticky neexistuje zámek, který by zloděj nepřekonal, pokud už se kolo rozhodne odcizit. Pojištění je pak jedním z možných řešení. U nás totiž pojistka kolo chrání, i pokud je majiteli odcizeno mimo domov, například ze stojanu před obchodem či školou," dodal Jaroslav Král.

Komu již někdy zloději jízdní kolo zcizili, ten je nyní mnohem obezřetnější. „Své kolo jsem si dával běžně do sklepa v panelovém domě, kde bydlíme. Pak mi ale najednou zmizelo. Byl jsem hodně naštvaný, ale naštěstí jsem měl pro tyto případy uzavřené pojištění. Peníze jsem dostal a koupil nové kolo. Do sklepa ho ale už neuklízím. Raději ho mám doma na balkóně," svěřil se cyklista Ivan z Kraslic.

V roce 2011 bylo podle policejních statistik v ČR odcizeno celkem 7 396 kol, rok předtím to bylo 6 535. 

Krádeže kol v ČR (rok 2011)

Karlovarský kraj          110
Plzeňský kraj              252
Ústecký kraj               450
Středočeský kraj        717
Kraj Vysočina               74
Praha, hl. město       1 538