Za posledních pět let se už ale jejich počet šplhá ke čtyřicítce. Senioři naletí podvodníkům i přes častá varování policistů. To je případ osmdesátiletých manželů z Karlovarska, kteří si do bytu pustili podomní prodejce. Jednatřicetiletý muž a o šest let starší cizinka se seniorům snažili vnutit přikrývky a povlečení. Manželé jim za zboží zaplatili 12 tisíc korun. Podvodníci ale využili nestřeženého okamžiku a v bytě sebrali přes 30 tisíc korun. „Případů, kdy si senioři pustí do bytu cizí lidi a přijdou o peníze, je celá řada," varovala policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Poukázala zároveň na další případ, tentokrát ze Sokolova. Zloděj si tam přímo na ulici vyhlédl bezbrannou důchodkyni. U obchodního domu využil okamžiku, kdy se shýbala pro tašku. A když se začala narovnávat, tašku jí z ruky vytrhl a utekl. Žena přišla o tisíce korun.

Podvodníci a zloději dokáží ale zajít i mnohem dál. Svědčí o tom případ z konce loňského roku. Stařenka v Sokolově přišla o devadesát tisíc korun. Peníze z ní vylákal neznámý podvodník, který se vydával za jejího vnuka. Ten pětaosmdesátileté ženě nejprve zavolal, že je v Plzni a naskytla se mu výhodná koupě auta. Následně ji požádal o půjčení peněz. Tvrdil, že je urychleně potřebuje, ale sám si pro ně nemůže ihned přijít. A proto pošle svého kamaráda. „Historce žena uvěřila a před svým domem vydala neznámému muži 90 tisíc korun," připomněla případ Böhmová. „Policisté opakovaně varují starší občany, aby si dávali pozor na různé podvodné praktiky. Podvodníci často využívají jejich důvěřivosti a pod různými záminkami z nich vylákají desetitisícové částky."

Senioři podle policie doplácí především na osamělost. Příkladem je senior z Lokte. Ten se nechal přesvědčit, že za dveřmi stojí jeho kamarád ze školních let, a vpustil ho do bytu. Jaké však bylo jeho zjištění, když mu zloděj byt prohledal a odcizil jeho úspory. Jindy se zase pachatel vydával za opraváře nebo elektrikáře, který přišel na odečet. Místo odečtu ale lidé přišli o tisíce. Znám je i případ, kdy se dvě pachatelky vydávaly za zástupkyně pojišťovny a tvrdily seniorce, že jí jdou vrátit přeplatek dva tisíce za pojistné. Když jí jedna peníze dávala, řekla, že potřebuje rozměnit pětitisícovou bankovku. Důchodkyně šla pro peníze a ženy ji posléze okradly.

Policisté se při své práci ale setkávají i s případy, kdy se senioři napálit nenechají. Příkladem je případ z konce října předloňského roku. Tehdy seniorce ze Sokolova zavolal muž na pevnou linku a začal se s ní bavit ve stylu, jak se má a co dělá. Seniorka si myslela, že jí volá bratr. Okamžitě začal seniorce líčit, že je v Karlových Varech a že se mu naskytla dobrá koupě nového vozidla a potřebuje okamžitě peníze. Zároveň se zajímal, kolik peněz by mu mohla půjčit a jak rychle. Když žena uvedla, že nemá peníze doma, byl ochoten pro ni poslat taxi, aby si peníze mohla vyzvednout. Celkem volal třikrát.

Seniorka se nenechala vyvést z míry a během hovorů pojala podezření, že hlas v telefonu není jejího bratra, a nakonec telefon muži položila. Seniorka se rozhodla, že si ověří, zda je její bratr doma. Jedním telefonátem zjistila, že opravdu nejde o jejího příbuzného, a přivolala policii. „Kéž by takových případů bylo co nejvíce. Nicméně se snažíme v podstatě každý měsíc seniory před podobnými praktikami varovat při pravidelných besedách. Bohužel ne vždy to mají vryté v paměti," doplnila Böhmová.