Galerie výtvarného umění (GAVU) v Chebu už tradičně v adventním čase připravuje zajímavý program pro všechny malé i dospělé pohádkomily, blouznivce, poety a dobrodruhy, zkrátka všechny ty, kteří si umí hrát a fantazírovat. Akce ´Adventní pohádkové čtení v galerii´ se letos odehraje už posedmé. S její organizátorkou Veronikou Lochmanovou z GAVU Chebský deník hovořil nejen o nastávajícím ročníku adventního pohádkového čtení.

Přiblížíte předchozí adventní čtení?

V uplynulých šesti ročnících jsme měli možnost prostřednictvím desítek příběhů putovat po nekonečném území pohádkové říše. Na svých cestách po Čechách i zemích Orientu jsme se tak setkali s ušlechtilými králi a vznešenými princeznami, tajemnými čaroději, něžnými vílami, vodníky i těmi nejstrašnějšími bandity. Ve vyprávění nebyla nouze o lásku, pokoru a ušlechtilost, na druhé straně nechyběla ani tradiční podlost, závist a nespravedlnost. Protože však typický souboj dobra se zlem mívá alespoň v pohádkách téměř pokaždé jasného vítěze, loučili jsme se vždy s pocitem, že vše dopadlo, jak má.

Na jaké příběhy se zaměříte letos?

Na programu letošního předvánočního putování za dobrodružstvím jsou výpravy do tisíce kilometrů vzdálené Země draka, zapsané v knize s jednoduchým názvem Čínské pohádky. Čínské lidové pohádky, sepsané v dávných dobách mistry dobrého slohu a dovedného štětce, si po staletí vyprávěli Ujgurové, Monguorové, lidé národnosti Paj, Miao, Chan či Čuang. Odehrávají se ve vzdálených vesničkách v povodí širokých řek, na úpatích vysokých hor a na posluchače dýchají exotikou velké dálky. Jsou to příběhy, nad kterými děti i dospělí tají dech. Spíše než o králích a princeznách se v nich dočteme o statečných chlapcích, o chudých sběračích chrastí, o vílách, které přebývají v květinách a lasturách, o zázračných obrazech a svítících míčích. I zde věrná láska překonává všechny překážky, dobro vítězí nad zlem a chytrost nad hloupostí. Dle slov Renáty Fučíkové, která knihu doplnila svými mistrovskými ilustracemi: „…není tedy klíčovým slovem prostého člověka Staré Číny MÁM, ale JSEM. Kdo jsem? Jaký jsem?"

Uvedete, kdo hostům v galerii příběhy zprostředkuje?

Do role Kameníka, Tesařského mistra či Skřivánka, Čuangské ženy, Fatumy či Jitřenky se také letos po dobu čtyř adventních pohádkových večerů převtělí dvojice herců Západočeského divadla v Chebu Radmila Urbanová a Jindřich Skopec. Na setkání s nimi a všemi malými i velkými posluchači se budeme těšit každou adventní sobotu vždy v 15.30 hodin v prostorách druhého patra galerie.

Dojde také jako loni na dárečky a soutěž pro děti?

Také tento rok nebude chybět výtvarná soutěž, tentokrát ´O nejkrásnější ozdobu pro galerijní stromeček´. Přichystány jsou malé dárečky i tradiční zpívání a hraní s flétnovým souborem Základní umělecké školy v Chebu.

Když už jsme u těch pohádek, prozradíte, kterou vy osobně máte nejraději?

Bez rozmýšlení mohu říct, že mým favoritem jsou jednoznačně Tři oříšky pro Popelku. Každoročně si vychutnávám i filmovou podobu této nádherné pohádky s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem v hlavních rolích. Tato má pohádková láska vznikla již v dětství z okouzlení příběhem, ve kterém pokora, skromnost, ale také moudrost a odhodlanost stát si za svým přesvědčením vítězí nad hloupou a bezohlednou ctižádostivostí. Ve filmovém zpracování je celý příběh navíc doveden k dokonalosti překrásnými kostýmy i prostředím, ve kterém se děj odehrává.