Stánková prohibice! Ta začala platit tento týden kvůli neviditelnému zabijáku, metylalkoholu. Například na Chebsku se ale ještě včera redaktorům podařilo najít stánky, kde nebyl problém alkohol koupit.

Od středy platí zákaz rozlévání a prodávání alkoholu s obsahem alkoholu nad 30 procent. Například na tržnici Svatý Kříž u Chebu zkusili tvrdý alkohol redaktoři koupit u tří stánků. První prodavačka lahev neprodala, u dalších dvou stánků by to ale nebyl problém.

Dalším kontrolovaným místem byly stánky v chebské Havlíčkově ulici, kde alkohol vůbec neprodávali, stejně tak jako na vietnamském tržišti v ulici Na Hrázi.

Alkohol našli redaktoři Deníku ve stáncích ve vietnamské tržnici Dragoun. Místní trhovec nabízel mnoho druhů lihovin. „Máme rum a litr dáme za osm euro," nabízel 'vyhláška nevyhláška'.
Redaktoři zamířili také na Městskou tržnici v Sokolově. Česká prodavačka ve stánku s rychlým jídlem sice měla alkohol vystavený, avšak visela u něj cedulka Neprodejné. „Alkohol nad 30 objemových procent alkoholu vám neprodám," řekla. Na pokladně měla vylepené nařízení ministerstva zdravotnictví, které vše vysvětluje. Stejné nařízení viselo i u stánku dvou asijských trhovců. Po dotazu, zda si mohu koupit láhev, bylo zajímavé sledovat, jak vnitřně bojují se svým pověstným podnikatelským duchem a hrozbou sankcí na straně druhé. Člověk ani nemusí umět vietnamsky, aby zjistil, jak se dva prodejci ve své rodné řeči dohadují o tom, zda jsem zákazník či kontrolor a zda prodat či ne. Zvítězila opatrnost. Na opětovný dotaz, zda redaktorovi prodají rum z Božkova, rezignovaně stánkař z nich kroutil hlavou a opakoval stále dokola proč, proč. Lahve s alkoholem po chvíli uklidil do krabice.

Dalším, kdo měl v tržnici láhve s tvrdými destiláty vystavené, byla mladá Vietnamka. „Teď neprodám, já musím uklidit," zněla její strohá odpověď. I ona měla u sebe nařízení ministerstva a vysvětlovala ochotně, že teď to opravdu nejde. Lahve s alkoholem u všech prodejců byly opatřené kolky.

Reportéři vyrazili do terénu také v Karlových Varech. U jediného stánku, který reportéři měli možnost vyzkoušet, odešli s prázdnou.

„Ne náhodou to začalo na Moravě, kde se tradičně pálí nejvíc. Navíc nevěřím, že to udělal někdo domácí, to museli přitáhnout odjinud. Mám tu stánek již patnáct let a ještě jsem nikdy nic takového neslyšela," odpověděla poctivá stánkařka na dotaz, co si o vlně otrav metanolem myslí.

Pracovníci různých institucí v celém kraji jsou kvůli metylalkoholové aféře na nohou. Na intenzivnější kontroly vyrazili také úředníci z chebského odboru správních činností a obecního živnostenského úřadu.

„V terénu, respektive v celém našem správním území, je nasazen větší počet kontrolních pracovníků, než je v průběhu roku obvyklé," informuje tajemník Městského úřadu Cheb Václav Sýkora. „Kontroly lihovin se provádějí přímo ve vytipovaných provozovnách, jako jsou stánky s občerstvením, tržnice, ale i na příležitostných prodejních akcích a v ostatních provozovnách s lihovinami. Pracovníci se zaměřují na kontrolu dokladů o nabytí zboží a jeho značení podle příslušné legislativy."

Informační telefonní linky pro případ podezření na požití alkoholu s obsahem metanolu pro obyvatele Karlovarského kraje zřídila i Zdravotnická záchranná služba.

„Žádnou takovou informaci operátorky zatím nepřijaly. Ale opakuji, že zatím. S ostatními složkami integrovaného záchranného systému jsme v neustálém kontaktu," uvedl včera v poledne Roman Sýkora, ředitel záchranky.

Zdůraznil, že lidem operátorky odpovědí i v případě pouhého podezření na vypití podezřelého alkoholu a bude doporučena návštěva praktického lékaře či nejbližšího zdravotnického zařízení. „V případě jakýchkoliv zdravotních příznaků, zejména poruchy vidění, poruch vědomí, velké spavosti či křečí budou lidé upozorněni, aby volali linku 155 a na základě tohoto volání bude vyslána výjezdová skupina zdravotnické záchranné služby," vysvětlil ředitel Sýkora.

Záchranáři prosí, aby v případě pouhých dotazů bez jakékoliv zdravotní komplikace či zdravotních příznaků lidé volali pevné telefonní linky. Linka 155 je rezervována pouze pro tísňové výzvy při ohrožení zdraví a života obyvatel.

Informační linky záchranné služby:

353 362 470
353 362 471
353 362 472
353 362 473