Unikátní hasičské cvičení, které bylo svým rozsahem největší v kraji za posledních několik let, se konalo v Teplé u Mariánských Lázní. Zúčastnily se ho desítky jednotek profesionálních hasičů, dobrovolných hasičů i dalších organizací z Karlovarského kraje i mimo něj. V době špičky bylo na místě skoro 300 lidí.

„Celé cvičení se řídí podle předem připraveného scénáře," uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal. „Silné zemětřesení zasáhlo oblast kolem města Teplá, čímž došlo k poškození dvou vodních nádrží, a vzniklá povodeň tak zaplaví část města. Štáb hasičského záchranného sboru (HZS) si na pomoc zavolal také německé záchranáře z organizace THW či si přizval polní nemocnici až z Brna," dodal.

Součástí dvoudenního výcviku bylo například vyhledávání a záchrana osob v prostorách bývalé Jitony v Teplé, zajištění statiky budov, evakuace a nouzové přežití obyvatel či psychologická pomoc obětem neštěstí.

V modelové situaci se například člověk dostal do stavu, kdy potřebuje psychologa, a hrozil, že skočí ze střechy ve výšce dvaceti metrů. Psycholog samozřejmě zmateného přemluvil a toho pak hasiči spustili ze střechy dolů, do bezpečí. Figurant se do své role vžil tak, že byl opravdu realistický, a potrápil tak i zkušeného psychologa.

„Toto cvičení je koncipované tak, aby si účastníci vyzkoušeli náročnost tohoto zásahu, ať už fyzickou nebo psychickou," upřesnil Kasal.

„Myslím si, že toto cvičení může hasičům mnoho dát," řekl figurant Rudolf Seidl, který je zároveň členem záchranářů Royal Rangers. „Je důležité, aby figuranti byli co nejvíce realističtí, aby do toho dali všechno, co můžou, protože i jejich výkon dodává celému cvičení na dramatičnosti," dodal.

„Je správné, že se takováto cvičení pořádají," řekla Jiřina Kabeláčová z Teplé. „Účastníci cvičení tak budou připraveni i na situace, se kterými by se běžně nesetkali, a to je dobře," dodala.