Aby však mělo město větší přehled o problematických dětech, rozhodl se zasáhnout i Odbor sociálních věcí a zdravotnictví (OSVZ) při Městském úřadu v Aši. Jeho pracovníci se nad rámec svých úředních povinností v letošním roce zaměřili také na příjemce sociálních dávek.

Šest návrhů na zahájení přestupkového řízení a dva návrhy na zahájení trestního stíhání pro trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže, to jsou jen některé výsledky úsilí pracovníků OSVZ v Aši. „Dále máme na stole čtyři návrhy na odebrání sociálních dávek rodičům, osm návrhů na odebrání dětí rodičům a jejich umístění do dětského domova. Týkalo se 11 dětí," informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Ve výčtu je i podezření na neoprávněné pobírání sociálních dávek na dítě, pro které bylo učiněno oznámení na úřad práce a na Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

„Oznámení se ve všech případech týkají problematiky záškoláctví. Odbor vycházel z údajů z ašských škol za první pololetí minulého školního roku," podotkl mluvčí ašské radnice.

„Sociálka provedla šetření v těch rodinách, kde bylo evidováno více jak 10 neomluvených hodin a 100 hodin omluvených. Nyní se chystá vyhodnotit i údaje za druhé pololetí školního roku 2012-2013," upřesnil mluvčí ašské radnice.

Kromě škol OSVZ při řešení této problematiky úzce spolupracuje také s policií státní a městskou a neziskovou organizací KOTEC.

„V současné době spolu jednají OSVZ a vedoucí pracovního úřadu Aš s cílem nastolit neformální spolupráci a tím práci obou orgánů zkvalitnit," uvedl vedoucí odboru Miroslav Oberreiter.

„Určitě není dobré, když děti chodí za školu," uvedla Milena Stránská z Chebu. „Zájem o řešení tohoto problému by měli mít hlavně rodiče, kteří by tak záškolákovi mohli tento nešvar rozmluvit," dodala.