Lyžařské areály v Krušných horách se připravují na nával turistů. Jejich provozovatelé se shodují, že teprve tento týden začne v celých Krušných horách ta pravá sezóna.

Svůj provoz konečně zahájila i nejzápadnější sjezdovka v Čechách Aš. Ta na podmínky, které by dovolily zasněžování, čekala dlouhé týdny. Po týdnu, kdy byla v provozu sněžná děla, se v pátek začali po svahu prohánět první lyžaři.

Vlekařům se díky mrazům podařilo vysněžit sjezdové tratě a z hor hlásí rozšiřování provozů. Otevřeny budou od pátku téměř všechny krušnohorské skiareály. To znamená zvýšenou pozornost i pro Horskou službu. Ta doposud kvůli slabému nástupu zimy hlásí jen nízký počet úrazů na tuzemských horách.

„V Krušných horách jsme neměli žádné vážné zranění. Vrtulník přiletěl jen pro chlapce na Klínovci, který spadl ze sedačkové lanovky, ale jeho zranění nakonec nebylo vážné. Zasahovali jsme pak u několika případů poranění páteře. I tady ale naštěstí nebyla zranění nijak vážná," řekl náčelník Horské služby v Krušných horách Miroslav Güttner.

Za nízkým počtem úrazů pochopitelně stojí fakt, že skicentra neměla sníh, fungovala v omezeném provozu, a tak na hory nezamířilo tolik vyznavačů zimních sportů. Na některých okrscích proto dosud sloužil s profesionálními záchranáři jen zlomek dobrovolných horských záchranářů.

„To se ale s příchodem víkendu mění, neboť očekáváme návaly nejen kvůli lepšícím se lyžařským podmínkám, ale také díky pololetním prázdninám," doplnil náčelník.

Lyžaři na Chebsku si o víkendu poprvé budou moci vybrat mezi dvěma středisky. Zavítat mohou buď do Aše, nebo do Mariánských Lázní. V Aši leží až čtyřicet centimetrů technického sněhu. Areál je pro veřejnost po celý příští týden otevřený od 9 do 16 hodin. Od úterý do soboty si pak mohou milovníci zimních sportů užít i večerní lyžování od 17 do 20 hodin.

Také Skiareál Mariánky má důvod k radosti. Vůbec poprvé v letošní sezóně se podařilo zasněžit i druhou sjezdovku Krakonoška. „Od pátku 31.ledna konečně dáváme do provozu i Krakonošku," informoval Vladimír Černý, vedoucí lyžařského střediska. „Nadále pokračujeme v zasněžování druhé části Slalomáku, na kterém se jezdí zatím na levé straně. V provozu jsme denně od 9 do 16 hodin a pak v pátek, sobotu a ve středu jedeme i večer od šesti do devíti," dodal.

V Krušných horách budou o víkendu v provozu všechna velká zimní střediska, která hlásí ideální lyžařské podmínky.

Stejně je tomu na Sokolovsku. V provozu je tady skicentrum v Bublavě, které během týdne zprovoznilo Malý Bleiberg, výcvikový svah s vlekem zdarma, a tak otevřít chybí už jen Velký Bleiberg. „Na otevření naší nejobtížnější sjezdové tratě pracujeme," konstatoval provozovatel bublavského lyžařského areálu Jiří Lhota s tím, že na svazích v horské Bublavě leží už 40 centimetrů sněhu, lyžuje se bez front a víkend nabídne ideální lyžařské podmínky.