Disciplínu, která si již dokázala získat dokonce prestižní ocenění Evropské atletické federace European Athletics Innovation Awards, začalo využívat stále více lidí po celém světě. Nordic running se volně překládá jako běh s holemi.

„Zkusit běh s holemi mne napadlo před pár lety v zimě. Pocházím totiž z Jablonce, kde je spousta upravených stop pro běh na lyžích. Tady v Chebu takové možnosti nemáme a sněhu bývá málo. Jednoho dne jsem vzal běžkařské hůlky a zkusil se s nimi proběhnout. Šlo to výborně," uvedl Milan Kůtek.

Neocenitelnou výhodou podle sportovce je, že se dá provozovat celoročně nezávisle na počasí a na všech površích. „Vhodný je pro všechny výkonnostní úrovně sportovců. Oproti klasickému běhu je nejen výrazně šetrnější pro tělo, ale zároveň přináší díky většímu zapojení horní poloviny těla i vyšší výdej energie," poznamenal Milan Kůtek.

Kvůli použití speciálních holí se výrazně snižuje zátěž na bederní páteř i klouby a šlachy dolních končetin. Hole také snižují riziko zranění, protože na mokrém či blátivém terénu lidé neuklouznou. „Runningové hole, které by měly být asi o deset centimetrů kratší než hole na běh na lyžích klasickou technikou, nám také mohou vylepšit běžecký styl, především správnou polohu trupu v mírném náklonu a pohyb loktů podél těla, nikoliv do stran. Nordic running nemá skoro nic společného se známějším nordic walkingem."