Ani vytrvalý déšť běžcům nebránil v tom, aby se zapojili do Františkolázeňské 24hodinovky. Cílem akce ale není jen sport a setkání s přáteli, ale hlavně chuť přispět na dobrou věc.

„Letošní ročník Františkolázeňské 24hodinovky je opět věnován Hospici sv. Jiří," uvedla Alena Votavová, ředitelka hospice.

Kolik se letos podařilo vybrat, není sice ještě kompletně spočítáno, představu organizátoři mají.

„V tuto chvíli je jasné, že akce vynesla z příspěvků účastníků a ze zisku ze startovného téměř 120 tisíc korun na činnost Hospice sv. Jiří, což se ale ještě zvýší, protože ještě přicházejí další příspěvky," uvedla Eva Kolafová, ředitelka Farní charity Cheb.

Do kroužení kolem parku se zapojilo celkem 484 sportovců i návštěvníků lázní, což je nejvíce za všechny roky. Nejvíce kilometrů zdolal stejně jako vloni Rastislav Štenda, který uběhl 171 kilometrů. Celkem 52 účastníků pokořilo hranici 100 kilometrů, vzdálenost 200 kilometrů dokázala překonat jedině štafeta Hospice sv. Jiří, složená z jeho dobrovolníků, zaměstnanců a příznivců.

„Akci svými službami podpořilo téměř padesát dobrovolníků z pořadatelských organizací a celá řada laskavých sponzorů. Všem patří velký dík," podotkla Eva Kolafová.

Ředitel Běžecké školy Miloš Škorpil je rád, že běh opravdu lidi spojuje. „Letos jsme totiž mohli zde na 24hodinovce společně pohybem oslavit běžeckou svatbu. Novomanželé, kteří v 10 hodin uzavřeli v parku sňatek, po krátkém obědě šli s námi prvním novomanželským výběhem podpořit dobrou věc. Chci také připomenout, že naše akce není samoúčelná, pořádáme ji každoročně na oslavu výročí sametové revoluce, chceme tak oslavit možnost života v demokratické společnosti."

Pořadatelem byla Běžecká škola Miloše Škorpila a spolupořadateli Farní charita Cheb a Komunitní osvětové společenství, o. s. Letos šlo již o sedmý ročník tohoto běžeckého happeningu.

Jak již bylo uvedeno, finance poputují na činnost Hospice sv. Jiří. Ten nabízí lékařskou zdravotní péči a léčbu bolesti v rodině nemocného, sesterskou zdravotní péči v rodině a pohotovost 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, podporu a pomoc sociálního pracovníka v otázkách spojených s péčí o umírající, v případě zájmu kontakt s psychologem či s duchovním, ale také například zaškolení členů rodiny v ošetřování nemocného, zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek a podporu a pomoc v době po úmrtí nemocného.