Právě touha udělat rodině ty nejkrásnější Vánoce ale může vést i do dluhové pasti. Nebezpečí paradoxně hrozí hlavně u krátkodobých úvěrů do deseti tisíc korun, které mají třeba jen překlenout dva týdny do výplaty.

„Problémy s neschopností splácet předvánoční půjčky dnes nejsou záležitostí nejchudších lidí. Naopak mnohem více pronikají do střední vrstvy lidé spoléhají na příjem, který mají, a když o něj pak z různých důvodů přijdou, najednou nezvládají závazky plnit," upozorňuje Tereza Flaková z organizace Člověk v tísni.

Pokud si člověk plánuje půjčit peníze, měl by podle ní především chtít smlouvu domů, aby si ji mohl v klidu pročíst.

„Když firma nebude chtít smlouvu poskytnout, je to jasné znamení, že je něco špatně. Setkali jsme se i s případy, kdy bylo ve smlouvě uvedeno, že v případě sporu je zakázáno jej jakkoliv prezentovat. Nebo že smlouva je ve dvou vyhotoveních česky a anglicky, a v případě nesrovnalostí platí anglická verze," vysvětluje Flaková.

A co když už si člověk půjčku vzal a vypadá to, že se na něj začínají hrnout problémy?

„V takovém případě je důležité hlavně přijít včas. V lednu za námi určitě nepřijdou lidé, co si půjčili měsíc předtím. Jedná se naopak o případy staré několik let, které už došly k exekutorovi. Důležité je také pečlivě archivovat veškeré smlouvy a dokumenty. Bez nich je velmi těžké cokoliv dokázat," říká.

Obezřetnost doporučuje i finanční poradkyně Štěpánka Klimentová. „Lidé si samozřejmě před Vánoci půjčují a půjčovat budou. Pozor by si měli dát hlavně na podezřele výhodné nabídky. Sama jsem si vyzkoušela například zdánlivě výhodnou kreditní kartu, kterou nabízí jeden z obchodních řetězců," poukazuje Klimentová. „Prodejce vyzdvihne pouze údajné výhody karty, zamlčí však například poplatky, které jsou s držením karty spojené, i když ji třeba držitel vůbec nevyužívá. Deklarovaná desetiprocentní sleva na každý nákup navíc platila jen po dobu tří měsíců a jen na nákupy do tří set korun. Obzvláštní pozornost by proto lidé měli věnovat pečlivému pročtení všech podmínek," uzavřela finanční poradkyně.