To vše čekalo na návštěvníky předčasné oslavy Mezinárodního dne žen v Okrouhlé. Už léta zde totiž ženy slaví soutěží Pečeme, vaříme, smažíme…

„Tentokrát jsme soutěžili ve dvou kategoriích," přiblížila Eva Jašková, která společně se Šárkou Soukupovou před lety klání vymyslela. „Kdo by neznal populární televizní soutěž Prostřeno? A my jsme to chtěly vyzkoušet po našem. A kdy jindy něco podobného uspořádat než při oslavách Mezinárodního dne žen." Jejich nápad se místním zalíbil a stala se z něj tradice. Dnes už si oslavu bez tohoto klání umí představit jen málokdo.

Z patnácti pochoutek, které lahodily nejen chuťovým buňkám, ale také očím, vybírali všichni, kteří dorazili na akci, tu nejchutnější. K dispozici měli účastníci dvě kuličky, jednu pro sladké, druhou pro slané.

„Nebylo vůbec jednoduché rozhodnout o tom, které jídlo bylo tím nejlepším," řekla jedna z návštěvnic akce. „Všechno, co se zde sešlo, bylo vážně výborné. U slaného jsem váhala mezi skvělými bramborovými plackami a pečeným masem. U sladkého jsem měla jasno. Nejvíce mi chutnaly šátečky."

Našli se i tací, kteří své kuličky, s nimiž měli rozhodnout o vítězi, drželi v rukou až do posledního okamžiku. „Tak já vážně nevím," chodili bezradně kolem stolu a několikrát ochutnávali výtvory, mezi nimiž se nemohli rozhodnout. „Ten? Ale i tento je výborný. Je to vážně těžké," kroutili hlavou.

Nakonec se přece jen všichni rozhodli a absolutním vítězem se staly bramborové placky Jolany Boháčové. Ta si odnesla nejen první místo, ale také bronz v kategorii slané dobrůtky. Neztratil se ani jediný mužský zástupce. Jaroslav Zilvar, který soutěž několikrát předtím vyhrál, tentokrát skončil se svým pečeným masem na druhém místě.

Sladké variantě kralovala Štěpánka Novotná, která by se podle místních mezi cukrářkami vážně neztratila. Druhé místo si odnesla Eva Mazancová a třetí příčku pak obsadila Věra Vávrová.