Ocenění Fair Sourcing Awards za využívání elektronických aukcí opět putuje do Chebu. Místostarosta Tomáš Linda obhájil loňskou bronzovou příčku.

Fair Sourcing Awards neboli ceny čestného nákupu se udílejí za inovativní, inspirativní nebo dlouhodobé využívání e-aukcí, e-poptávek a ostatních elektronických nástrojů. Cíl? Nákupy jsou levnější, prodeje výhodnější a vše je transparentnější.

Už minulý rok získalo město Cheb první místo mezi 'nováčky'. Místostarosta Tomáš Linda tehdy obsadil bronzovou příčku v kategorii nejvýraznějších osobností, které se prostřednictvím moderních elektronických nástrojů zasloužily o větší transparentnost a efektivnost veřejných zakázek. A post letos obhájil.

„Město Cheb letos soutěžilo v kategorii Trend. Na prvních třech příčkách se sice neumístilo, ale je to podle mého názoru dáno obrovskou konkurencí v této kategorii," sdělil Tomáš Linda. „Náš přístup při zadávání veřejných zakázek jsme za poslední dva roky opravdu změnili," připomněl pokutu 600 tisíc korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Elektronické aukce v Chebu od uplynulého léta ušetřily 37 milionů korun, což je 16,3 procenta původně plánovaných výdajů.

Obyvatelé šetření jen vítají.

„Alespoň se finance použijí například na opravdu silnic a chodníků," řekl Ondřej Němec.