S nápadem umístit k zpívající fontáně sochu významného hudebníka, který složil vůbec první skladbu pro zpívající fontánu, přišel zastupitel města Vladimír Kantor a mariánskolázeňský občan Miloš Coufalík.

Na jejich popud město odsouhlasilo umístění busty a dokonce vyhlásilo veřejnou sbírku na realizaci projektu. „Petr Hapka složil Píseň pro fontánu, jež se stala takovou hymnou Mariánských Lázní," řekl Vladimír Kantor s tím, že by město nemělo zapomínat na osobnosti, které zanechaly v Mariánských Lázních nesmazatelnou stopu. A Petr Hapka mezi ně rozhodně patří. Nápad kvitovala i dcera známého skladatele.

Přestože se nepodařilo ve veřejné sbírce vybrat potřebných tři sta tisíc korun a lidé přispěli necelými třiceti tisíci korunami, Mariánské Lázně od svého záměru neupustily a zbytek uhradí z rozpočtu.

Busta Petra Hapky vznikla v packém ateliéru pod rukama Alberta Králíčka, jehož dvě díla už Mariánské Lázně zdobí. Sousoší monarchů Franze Josefa a anglického krále Alberta Edwarda VII., které stojí ve městě od roku 2014, totiž pochází také z jeho dílny. „Busta Petra Hapky je propojená pianem, se kterým byl srostlý," řekl Albert Králíček s tím, že model z tvárné hlíny bude odlit do bronzu. Socha trvala výtvarníkovi měsíc a půl a podle jeho slov se mu podobizna Petra Hapky tvořila celkem rychle. „Pan Hapka byl hodně charakteristický. Dá se říct, že mi to šlo samo," dodal.

Bronzovou bustu i s podstavcem ve tvaru piana by měli v Mariánských Lázních odhalit v květnu.