Právě tady mají občané velký zájem o účast ve volebních komisích. Jenže leckdy je velmi nelehkým úkolem pro některé seniory v okrskových komisích porozumět veškerým organizačním pravidlům. A tento problém vnímají především mladší členové volebních komisí.

„Byla jsem minulý rok předsedkyní svého volebního okrsku na Skalce," řekla jednadvacetiletá Chebanka Bára. „Bylo naprosto neuvěřitelné, jak dlouho kolegové z volební komise počítali hlasy. Nedokázali kolikrát ani poradit lidem, když něco potřebovali. Byla jsem tam se samými seniory a musím říct, ač nerada, že s některými z nich nebylo k vydržení. Domů jsme se kvůli jejich zmatkům dostali asi v půl desáté. Jiní první den voleb odcházeli už asi v sedm," dodala.

A Bára nebyla se svými kolegy nespokojená jediná. Senioři se však ohrazují, že v dnešní době je potřeba každá koruna. „Co máme jiného dělat, když máme tak malé důchody?" svěřila se seniorka Marie Dlouhá, která se párkrát také hlásila do volební komise. „Je mi jedno, co si o mně pomyslí mladí, když na něco zapomenu. Oni také jednou budou takoví, jako jsme my důchodci," vysvětlila.