Plynulé dodávky tepla do františkolázeňských domácností jsou ohroženy. Padesát let staré zařízení tamní ´Výtopny´ dosluhuje. A navíc Františkovy Lázně přišly i o možnost získat šedesátimilionovou dotaci, která měla sloužit k modernizaci kotlů. Zastupitelé města dokonce rozhodli, že současná jednatelka společnosti Františkolázeňská výtopna Veronika Pupalová podá trestní oznámení (jak Chebský deník již informoval) na svou předchůdkyni Taťánu Krýslovou. Ta měla totiž dotaci zhatit.

„Měli jsme dotaci přiklepnutou a hodlali vystavět kogenerační jednotku," vysvětloval starosta města Ivo Mlátilík. „Ta měla spalovat biomasu a také dodávat do sítě ČEZ elektřinu. A tím pádem bychom dokázali splácet nutné investice. A právě Taťána Krýslová učinila jednostranný úkon, který podle dostupných informací neposvětilo zastupitelstvo a ani dozorčí rada, a požádala o zrušení smlouvy na připojení do sítě ČEZu. A tím pádem zhatila i právě šedesátimilionovou dotaci," upřesnil Mlátilík.

Nynější jednatelka ´Výtopny´ Pupalová se snažila s firmou ČEZ dohodnout a neuspěla. Obrátila se tedy na Energetický regulační úřad. Ovšem také bez přijatelného výsledku. Veronika Pupalová na jednání městských zastupitelů ve Františkových Lázních důrazně uvedla, že bez připojení nemají na dotaci nárok. „O ukončení smlouvy jsem se dozvěděla až v polovině loňského roku. Mezi předávanými doklady dopis žádající zrušení připojení totiž nebyl. Paní Krýslová tvrdila, že část dokumentů ztratila někde v parku," vyjádřila se Veronika Pupalová.

O kritické situaci v souvislosti s vytápěním hovořil rovněž ředitel ´Výtopny´ Jan Hátle. „Poruchy na zařízení se množí. Mám obavy, že přijdou v době těch největších dlouhotrvajících mrazů," varoval. Rekonstrukce kotelny by podle ředitele stála přibližně 200 milionů korun. „S kogenerační jednotkou a dotací by byla návratnost asi patnáct let. Bez připojení 20 až 25 let," vyčíslil odhad. „Město má nyní jen dvě možnosti. Buď si na rekonstrukci kotelny částečně vypůjčí, nebo sežene strategického partnera, který by s náklady pomohl," řekl Hátle. Zastupitelé nakonec odhlasovali variantu ´s partnerem´.

„To se musím poradit," reagovala v úterý ráno oslovená Taťána Krýslová na žádost Chebského deníku o vyjádření k celé kauze a přislíbila do domluveného (odsouhlaseného) času zveřejnění svého stanoviska. To ale nedodržela.