Jejich cílem je jediné. A to město Cheb bez drog a násilí. Skupinka mladých kluků True Hills v chebském tanečním klubu Amnézie uspořádala sama skvělou akci, kde se každý mohl veřejně svěřit se svými problémy. Jedním z mnoha odvážlivců byl také teprve osmnáctiletý Rom Marek Demeter z Chebu, který si za svůj život prošel už mnoha strastmi.

Zdálo se, že je jeho život doslova peklem. Díky True Hills ale našel tu správnou cestu. Marek Demeter byl drogově závislý. Kvůli pervitinu by udělal vše. Čtenářům Deníku popsal svou hořkou cestu životem, která ale díkybohu nabrala ten správný směr.

„Byl jsem úplně na dně," říká mladý Marek. „Začal jsem nejdřív kouřit marihuanu ve velkém množství. I to mě stálo dost peněz, ale na zdraví jsem to nějak nepociťoval. Jenže právě díky marihuaně jsem přišel do styku s partičkou mladých Romů skoro stejně starých, jako jsem já, kteří si potrpěli na tvrdší drogy. Netrvalo to ani příliš dlouho a už jsem jel ´natvrdo´ v pervitinu," vysvětlil.

Jelikož Marek neměl na drogy peníze, začal se prodávat německé klientele. „Provozoval jsem převážně orální sex s mnoha muži," uvedl sklesle mladý, urostlý muž. „Stydím se za to doteď, ale dokud se sami nestanete na droze závislí, nevíte, jaké je to děsné peklo a touha ji získat. Když už jsem rozprodal, co šlo, veškerý svůj majetek, už jsem ani nemohl bydlet s rodinou, která mě za tyto problémy nesnášela. Tohle všechno jsem si prožil zhruba rok a půl zpátky, než jsem začal sledovat aktivity True Hills a řekl jsem si, že takhle prostě žít nechci a nebudu. Začal jsem kreslit, skládat písně a vyhrabal se ze všech problémů za pomoci přátel a rodiny. Všichni jsme teď moc šťastní," dodal.

Mladík Marek se za svůj příběh sice trochu styděl, ale jakmile slyšel mluvit ostatní účastníky akce do mikrofonu o jejich podobných problémech před celým publikem, začal vyprávět. Jeho příběh vehnal slzy do očí nejednomu návštěvníkovi hudebního klubu Amnézie. Nakonec zarapoval svou oblíbenou skladbu Killing me softly. Dočkal se obrovského potlesku.

„Skupina mladých kluků, kteří bojují proti kriminalitě mládeže, je v Chebu na svém pravém místě," řekl další z účastníků akce, který si přál zůstat v anonymitě. „Protože jsem byl sám také závislý na pervitinu a dělal různé hlouposti, teprve teď chápu, jak důležitou zastávají kluci ´práci´. Pomohou všem, co potřebují, a mimo jiné se jim vydařila i tahle skvělá akce," radoval se.

Ke slovu se v chebském tanečním klubu Amnézie dostal také pořadatel celé akce, a to jeden ze členů skupinky True Hills Dušan Čonka. Vyjádřil svou radost, že si k úspěšným akcím může připsat na pomyslný list také tuto ´Rap show´.

„Po úspěšných několika graffiti na kreslicí zdi s protidrogovou, protigamblerskou tematikou, po skvělém zabezpečení dětských houpaček u Prioru a na pěší zóně v Chebu se nám mimo jiné povedla i tato akce," uvedl další z členů True Hills Josef Verešpej. „Nečekal jsem, že sem přijde tolik lidí různých barev pleti a svěří se nám se svými starostmi. Musím ovšem uznat, že tak jako všechny mě asi uchvátil mladý hoch, který pomocí rapu dal najevo všechno, co ho trápilo. Byla to opravdu podívaná," vysvětlil.

Už u vchodu byla cítit uvolněná atmosféra, která se z klubu nesla. Z pouličních ´tvrďáků´, kteří ten večer akci navštívili, se během večera a samého vyprávění stali citliví a příjemní společníci.

„Já jsem sem ani nechtěla jít," řekla Marie Januščová z Chebu. „Zatáhl mě sem můj přítel, protože se zná s True Hills. No tak jsem šla, ale nelitovala jsem. Všechna ta zloba, kterou v sobě nosím už od dětství, ze mě ten večer vyprchala. Poslouchat příběhy lidí, kteří mají horší trápení než já, mi otevřelo úplně oči. Každý to na mně dokonce poznal. Byla jsem ráda, když jsem se potom s účinkujícími hosty mohla setkat a popovídat si s nimi z očí do očí i o svých problémech," dodala.

Do Amnézie se v sobotu večer báli lidé chodit kvůli výtržníkům, kteří klub podle občanů Chebu většinou navštěvují. Akce True Hills byla prý ale výjimkou.

„Šli jsme s přáteli v sobotu večer z chebského baru Velryba," řekla Chebanka Jana, která se kolem půlnoci vracela domů z party. „Kolem klubu, kde většinou postává hodně lidí a pořád na někoho pokřikují, bylo prázdno, asi byl každý raději uvnitř. Potom jsem zjistila, že zde má akci skupina True Hills. O tom, co dělají, toho moc nevím, ale malby od nich na kreslicí zdi se mi moc líbí. Hlavně ta na počest Václava Havla," dodala.