Vypadá to, jako by Antonína Vlka, bývalého předsedu karlovarské ODS a šéfa společnosti Moser, pronásledoval dům na Lázeňské 5, tedy v lukrativní lázeňské zóně Karlových Varů. Policisté Vlka totiž znovu obvinili kvůli podezření z korupce při prodeji tohoto domu. Zprávu jako první zveřejnily Novinky.cz.

Spis nyní studuje Milan Pózl, státní zástupce v Rokycanech, který vyšetřování případu dozoruje. „Bylo sděleno obvinění dvěma osobám, a to z podezření z korupce mezi dvěma podnikatelskými subjekty. Bude záležet na tom, zda policisté splnili všechny pokyny k doplnění dokazování. Zároveň budu rozhodovat o stížnostech, které oba obvinění podali," uvedl včera Milan Pózl s tím, že spis prostuduje do konce dubna. Rokycanští převzali spis kvůli možné podjatosti karlovarského státního zastupitelství. Místopředseda představenstva firmy Moser Jiří Novák je totiž manželem náměstkyně karlovarského okresního zástupce.

Dům v Lázeňské 5 získala firma Moser, vedená Antonínem Vlkem, od města v roce 2007 za 32 milionů korun. Magistrát, jemuž v té době vládla koalice ODS a ČSSD, přitom za něj odmítl nabídku až o šestnáct milionů vyšší.

Moser ale následně objekt prodal firmě Karlovar 2000, jejíž jednatel Jiří Demjan je s Vlkem obviněný také. Firma Karlovar si totiž Lázeňskou 5 od města koupit nemohla, protože nesplňovala kritéria prodeje. Od Moseru Lázeňskou 5 následně získala za 45 milionů korun. Že byly obě firmy na transakci domluvené, to údajně dokazuje smlouva o smlouvě budoucí kupní, kterou mezi sebou uzavřely předtím, než město otevřelo obálky s nabídkami zájemců o koupi objektu Lázeňská 5.

Kopii smlouvy má prý mít policie v ruce.

Výběrové řízení na prodej tohoto domu opakovaně kritizovala tehdejší opozice. S protesty ale neuspěla.

Na dotaz, jak vnímá znovu- obvinění Antonína Vlka ve věci koupě domu v Lázeňské ulici, odpověděl Jiří Kotek (ALTERNATIVA):

„Trestní oznámení na prodeje domů v Lázeňské bylo podáno již v roce 2007 na protikorupční policii. Ta to odložila a na skandálním výběru kupců nic neshledala. Až předloni, když jsem byl na magistrátu, inicioval jsem několik kauz, aby se ukradené nemovitosti vrátily městu. Bohužel, ve věci tohoto domu (obdobně jako u Lázní III) dojednal primátor Kulhánek dohodu s těmi, co objekt získali, tedy zde s panem Vlkem. Tím a nevymáháním také on sám způsobil škodu městu v řádu desítek milionů a měl by se dnes zpovídat spolu s předchozím primátorem a předsedou ODS panem Vlkem," uvedl Kotek. Samotný fakt znovu- obvinění Antonína Vlka však Kotek odmítl prozatím hodnotit. „Protože za několik let nedokázala policie, respektive státní zastupitelství, předložit jedinou korupční kauzu k soudu. Uvidíme," dodal.

Ani současný předseda ODS Jiří Vaněček se nehodlá k Vlkovu obvinění vyjadřovat. „To udělám v okamžiku, až bude kauza uzavřena. Jednou už bylo stejné řízení přece zastaveno. A navíc na ODS pan Vlk sdělil, že smlouva mezi firmami Moser a Karlovar je podvrh," uvedl Vaněček.

Ve funkci předsedy karlovarské ODS skončil Antonín Vlk koncem roku 2010. Koalici ODS a ČSSD pak ve vedení města po posledních komunálních volbách vystřídala koalice KOA, TOP 09, hnutí O co jim jde?! a ALTERNATIVA. Po roce se rozpadla a zůstala pouze KOA, TOP 09, nezávislí a do koalice přizvali i ODS. Ta Antonína Vlka nominovala do funkce člena finančního výboru. „To bylo v době, kdy bylo vyšetřování Antonína Vlka zastaveno. Zda nyní odstoupí, to ponecháme na jeho rozhodnutí. Ctíme presumpci neviny," doplnil Vaněček.