Jen dva objekty v Karlovarském kraji mají šanci získat titul Památka roku. Černý dům v Chebu a statek Salajna. Nikdo jiný o soutěž letos neprojevil zájem.

„Město Cheb přihlásilo do soutěže kontroverzní Schirndingerův dům," informovala mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková.

Měšťanský dům stojí na chebském náměstí Krále Jiřího a jde o významnou stavbu, která si jako jedna z mála v Chebu zachovala své pozdně středověké vzezření. A proč je kontroverzní? Město loni přistoupilo k obnově její fasády, pro mnoho lidí ale byla velkým překvapením její barva černá.

Nešlo ale jen o jakýsi výstřelek. „Na základě průzkumem zjištěných skutečností bylo přistoupeno k rehabilitaci původního, v tomto případě pozdně gotického vzhledu domu, který se ve své podstatě dochoval až do první poloviny 20. století," vysvětlil Jakub Chaloupka z Národního památkového ústavu v Lokti.

Černý dům ale nechává jen málokoho chladným buď se líbí nebo ne. Nic mezi tím. Ani představitelé Chebu nejsou v názoru na dům jednotní. „Mně se dům líbí od začátku," řekl chebský starosta Petr Navrátil, se kterým se shodla i místostarostka Daniela Seifertová. Druhý místostarosta Pavel Hojda ale jejich nadšení nesdílí. „Moc se mi to nelíbí, ale respektuji to, protože jde o návrat k původnímu vzhledu.

Druhou přihlášenou památkou je statek v Salajně u Chebu, který je v soukromých rukách. Objekt pochází z roku 1802 a v roce 1958 byl zařazen díky své architektonické hodnotě mezi kulturní památky.

Na počátku 21. století se ale kvůli svému havarijnímu stavu dostal na seznam Nejohroženějších nemovitých památek v Karlovarském kraji.

Naděje svitla až v roce 2004, kdy usedlost koupili současní majitelé. Ti začali s rekonstrukcí, která se jim za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Karlovarského kraje povedla.

Od loňského roku statek slouží jako penzion.

V průběhu minulých dvou let proběhla také obnova budovy dřevěné kolny. V tomto objektu je umístěna expozice historického zemědělského, domácího a řemeslného nářadí a náčiní.

Uspěje jeden ze dvou přihlášených objektů? Chebsko bylo úspěšné už v minulém ročníku. Tehdy za Karlovarský kraj dorazily tři přihlášky a největší úspěch měla u hodnotící komise radnice v Teplé. Objekt byl nominován do celostátního kola, kde však nakonec zvítězil dřevěný kostelík svaté Kateřiny ve Štramberku.

Soutěž Památka roku vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vyhlašuje i soutěž Historické město roku.

Té se zúčastní například Bečov nad Teplou a Horní Blatná. Bečov se uchází o cenu Regenerace památkové zóny a v Horní Blatné se soutěží o Nejlepší přípravu a rozvoj památek a městských památkových zón.

„Město jsme přihlásili do krajského kola. V úterý u nás byla komise, kterou jsme nejprve vzali na radnici, kde jsme jí prezentovali materiály o naší ZUŠ J. Labitzkého, která byla nově prohlášena za kulturní památku a knihovnu. Po té následovala procházka městem se zakončením na zámku," uvedla Olga Haláková, starostka Bečova.

Komise týž den zavítala i do krušnohorské Horní Blatné. Ta je v soutěži přihlášena už po několikáté a dokonce v roce 2007 vyhrála krajské kolo. „Do soutěže se nehlásíme pravidelně. Účast jsme vynechali například v roce 2010. Loni se nám tu ale povedlo dokončit dost investic a oprav památek a památkové zóny, takže bychom to rádi ukázali," doplnil hornoblatenský starosta Robert Petro.

Jsou ovšem i obce, kde o přihlášení do soutěže zájem nemají. Důvod je většinou prostý dostatečně zajímavou památku prostě nemají. Nebo třeba ještě není v dostatečně dobrém stavu. „Do soutěže jsme se nepřihlásili jednoduše proto, že žádnou památku ani nemáme. Máme tu vlastně jen kostel. A ten přihlásíme možná, až ho pořádně vypucujeme," smál se například starosta Chodova Patrik Pizinger. Jiné obce, které třeba i památky mají, o soutěži ani nevěděly. „Pořádně nevím, že taková soutěž vůbec existuje. Možná někdy v dalších letech," krčil rameny starosta Chlumu Svaté Maří Miroslav Hrůza.