Čtenáři určitě už v médiích zaznamenali informaci o vyhlášení soutěže Podnikatel okresu Cheb, kterou pořádá Okresní hospodářská komora (OHK) Cheb ve spolupráci s městem Cheb. Na bližší informace o soutěži jsme se zeptali ředitele OHK Cheb pana Stanislava Kříže:

Pro koho je soutěž určena, kdo se může přihlásit?

Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích Živnostník a Firma. Kategorie Živnostník je určena pro fyzické osoby podnikatele se živnostenským oprávněním nebo koncesní listinou, kteří mají sídlo nebo provozovnu na území okresu Cheb. Kategorie Firma je určena pro právnické osoby, rovněž se sídlem nebo provozovnou na území okresu Cheb.

Pokud budou mít podnikatelé zájem, jakým způsobem se mohou do soutěže přihlásit?

Do soutěže se mohou registrovat sami podnikatelé, nebo je může nominovat veřejnost. Registrace či nominace je možno uskutečnit do 11.října 2013, nejjednodušším způsobem je on-line na internetových stránkách www.ohkcheb.cz nebo www.podnikatelokresucheb.cz. Ze všech nominujících bude vylosováno 15 vítězů, kteří obdrží věcné ceny.

Jak bude probíhat následné hodnocení registrovaných či nominovaných podnikatelů?

Hodnocení přihlášených podnikatelů bude probíhat dvojím způsobem hodnocením odborné poroty a hlasováním veřejnosti. Odborná porota bude složena z úspěšných podnikatelů a zástupců veřejné sféry, kteří se zabývají rozvojem podnikatelského prostředí. Bude hodnotit podnikatele na základě vyplněných registračních karet, které obsahují otázky týkající se např. popisu činnosti podnikatele, péče o zákazníky a zaměstnance, vize rozvoje do budoucna, ale i společenské odpovědnosti, podpory rozvoje jejich města a regionu apod. Výsledkem hodnocení odborné poroty budou 2 vítězové 1 v kategorii Firma a 1 v kategorii Živnostník.

Jak bude probíhat hlasování veřejnosti?

Hlasování veřejnosti bude probíhat ze seznamu nominovaných či registrovaných podnikatelů. Veřejnost bude mít možnost se blíže seznámit s přihlášenými podnikateli na webových stránkách www.ohkcheb.cz nebo www.podnikatelokresucheb.cz, kde budou umístěny základní informace o jejich činnosti. Samotné hlasování bude probíhat rovněž na webových stránkách soutěže nebo vyplněním kuponu v tisku. Ze všech hlasujících bude vylosováno 15 vítězů, kteří obdrží věcné ceny. Výsledkem veřejného hlasování budou, stejně jako u hodnocení odborné poroty, 2 vítězové (1 v kategorii Stanislav KřížFirma, 1 v kategorii Živnostník).

Jaké budou ceny pro vítěze?

Vítězové budou tedy celkem 4 nejlepší Firma a Živnostník vzešlí z veřejného hlasování a nejlepší Firma a Živnostník na základě hodnocení odborné poroty. Kromě možnosti používat titul „Podnikatel okresu Cheb", kterým získají větší důvěryhodnost pro své partnery a zákazníky, dostanou i hodnotné ceny, jako např. vlastní mediální kampaň, pronájem vozu, lázeňský pobyt či poukaz na projekt a údržbu zahrady, které věnovali do soutěže hlavní partneři soutěže společnosti Algon Plus Auto, Lázně Františkovy Lázně, Zahradní a parková, Rádio Egrensis a Chebský deník. Ještě bych rád zmínil, že realizace akce by nebyla možná bez podpory generálního partnera akce Raiffeisenbank im Stiftland a hlavního sociálního partnera, Integrované střední školy Cheb.

Už jste zmínil, že oceněna bude i nominující a hlasující veřejnost.

Ano, podpora partnerů akce nám dovoluje ocenit i 15 občanů, kteří budou zasílat své nominace, a 15 občanů, kteří zašlou své hlasy přihlášeným podnikatelům. Získají např. dárkové koše, vstupenky do bazénu, vstupenky na kulturní akce apod.

Jak bude soutěž časově rozvržena?

Soutěž byla vyhlášena 2. září 2013, kdy byl zahájen sběr nominací a registrací, který bude ukončen 11. října. Do konce října budou podnikatelé vyplňovat registrační karty, aby od 1.listopadu mohl být zahájen hodnotící proces, resp. hodnocení odborné poroty a hlasování veřejnosti. Na začátku prosince se uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků soutěže.

Soutěž byla vyhlášena 2. září, kolik máte v současné době přihlášených podnikatelů? A dokdy mají možnost přihlásit se?

K dnešnímu dni evidujeme 25 přihlášených podnikatelů, zájem podnikatelů o účast v soutěži nás velmi těší. Nominace či registrace do soutěže je možno zasílat ještě 3 týdny, takže předpokládáme, že se jejich počet ještě výrazně zvýší.

Proč jste se rozhodli soutěž uspořádat?

Chceme touto soutěží podpořit a také ocenit podnikatele z chebského okresu, kteří svou činností přispívají k rozvoji regionu, podílejí se na jeho zaměstnanosti a prosperitě. Svým podnikáním berou zodpovědnost a riziko nejen za sebe, ale i za desítky a stovky lidí, které zaměstnávají. Chceme ocenit ty, kteří svým podnikáním nesledují pouze vlastní podnikatelské úspěchy a cíle, ale zajímá je i rozvoj města a regionu, ve kterém žijí, a spokojenost jeho obyvatel, organizují a podporují různé kulturní, sportovní a volnočasové akce, pomáhají potřebným. Takoví podnikatelé si zaslouží, aby o nich společnost věděla a aby si jich vážila.