Seznámit se s řezbářským řemeslem a vytvořit si vlastní dřevěnou misku dostalo 11 dětí z Chebu na pátém řezbářském workshopu v Prostějově. Ojedinělý zážitek jim zprostředkovalo občanské sdružení (OS) Rokršti z Chebu.

„S jedenácti dětmi jeli dva vedoucí a jeden praktikant,“ zavzpomínala Alena Fialová z OS Rokršti. „Nikdy bych netušila, že je řezbářství taková dřina,“ poznamenala.

Jak děti, tak dospělí byli nadšeni. Kromě práce je čekal i zábavný program v lanovém centru a doprovodné akce. Pak se vraceli zpět k výtvarničině. „Byli jsme všem na očích, běžně tam chodili návštěvníci dívat se na práci a zároveň na výstavu děl, která se právě v místě, Mezinárodním domě, konala.“

Jeden z chlapců, Přemek Veselý prohlásil: „Hned bych se tu oženil.“ Tak byl místním krajem nadšený. Jeho kamarádka Míša Kučová pro změnu volala domů tatínkovi, aby sehnal lipové dřevo.

„Řezbářské náčiní je ale drahá záležitost, jedna sada stojí padesát tisíc korun,“ doplnila Fialová.

Odborným garantem workshopu byl výtvarník a řezbář Miroslav Srostlík Moravský, samotnou dílnu pořádalo občanské sdružení Chvála dřeva z Prostějova pod vedením Ivany Procházkové.

Workshop sloužil hlavně k setkání zdravých a handicapovaných dětí. „S námi jich pracovalo pět z prostějovského stacionáře. Byli velmi šikovní. Zruční byli i chlapci z chebské základní školy speciální, kteří tento výlet dostali jako odměnu za druhé místo v pracovních činnostech.