Radnice tímto krokem reaguje na stále častější sucho a nedostatek vody, zejména v soukromých studních. Chebsko sice nepatří k nejohroženějším částem republiky, v budoucnu by však mohlo sucho potrápit i lesy a pole.

„Také proto jsme zadali zpracování studie odběrů povrchové a podzemní vody a vypouštění odpadních vod na území obce s rozšířenou působností Cheb," potvrdila místostarostka Chebu Daniela Seifertová. Podle jejích slov vzrůstá počet zájemců, kteří si chtějí vybudovat soukromou studnu. To by ale za čas mohlo vést i k tomu, že bude vody málo.

Ani to by však nebyl neřešitelný problém. „Cheb má i zdroje, které zatím nejsou využívány," podotkl chebský starosta Petr Navrátil. Prameniště se totiž nachází i na pozemcích takzvaného Chebského lesa v Bavorsku. Podle starosty se dříve tímto zdrojem 've špičkách' zásobovalo sídliště Skalka. Vodovod tedy existuje, je funkční, ale starý.

„Jde spíš o záležitost budoucnosti, v současné době se zásobování Chebu vodou z Německa nejeví jako rentabilní," vysvětlil a dodal, že pokud by se situace změnila, vyplatilo by se zde postavit úpravnu vody.

Město Cheb se zabývá také povodněmi, a proto byly v minulých letech zpracovány digitální povodňové plány, jejichž součástí je i evidence ohrožených objektů na území města.

„V letošním roce město pokračuje ve zlepšení informovanosti o průtocích na Břehnickém potoce. Ve Vrbenského ulici bude instalován hladinoměr, který bude elektronicky předávat údaje o stavu hladiny na toku. Díky této instalaci bude možné včas informovat o možném vznikajícím nebezpečí.