Současné netypické počasí na Chebsku nepřeje milovníkům zimních sportů v přírodě, ale těší vášnivé houbaře. Ti by z lesů regionu neměli odcházet s prázdnou!
„Není moc mrazu teploty, které nyní panují doslova nahrávají takzvaným zimním houbám, jako je hlíva ústřičná, penízovka a pařezník pozdní,“ radoval se předseda České mykologické společnosti v Lázních Kynžvartu Jiří Šimice. „Například v okolí malebné Kladské můžeme právě teď při procházkách krásnou přírodou posbírat zejména na odumírajících kmenech listnatých stromů doslova kopy hlív a pařezníků,“ radil Šimice.
Podle mykologů gurmánů jsou například pařezníky pozdní skvělé do zeleninových salátů. „Manželka nejdřív houbičky orestuje a vychladlé je spolu s olivovým olejem, zeleninou a kyselou zálivkou smíchá do skvělého studeného předkrmu,“ neskrýval houbař Šimice. Milovníci chutných houbových pokrmů navíc také tvrdí, že společně s hlívou ústřičnou, penízovkou sametonohou, šťavnatkou pomrazkou a kuřecím masem vytvoří tak chutnou čínu, jakou nikdo snad ještě nejedl