VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční kapři podraží zhruba o pět procent

Chebsko - Také občané v regionu si stále častěji na Štědrý den pochutnávají na jiném mase než na tom rybím

4.12.2008
SDÍLEJ:

SLUŽBA PRO ZÁKAZNÍKY. Většina prodejců ryb nabízí svým zákazníkům při nákupu vánočního kapra jeho zabití a naporcování.Foto: DENÍK/ Petr Przeczek

Pomalu přestává i na Chebsku platit, že na žádném stole o Vánocích nechybí kapr. I přes to, že jeho spotřeba častěji klesá než stagnuje, ceny vánočních kaprů by se měly zvýšit maximálně o pět procent.

„Ještě nevíme, zda budeme vůbec kapry prodávat,“ řekl živnostník Milan Pilař z Františkových Lázní. „Důvodem je u mne nedostatek personálu,“ vysvětlil. „Cenovou nabídku jsme již ale dostali. Za kapry by lidé letos neměli zaplatit o moc víc než tomu bylo v minulém roce.“ V případě, že se živnostník pro prodej kaprů rozhodne, začne s ním tři dny před Štědrým dnem.

To, že spotřeba českých ryb klesá, potvrzují také odborníci. „Počet jejich konzumentů minimálně stagnuje, dalo by se ale říci, že leckde také klesá,“ uvedl Ivo Ryšavý z Českého rybářství Mariánské Lázně. Také potvrdil, jak by se letošní ceny měly pohybovat. „Zdražení by nemělo být nikterak výrazné. Jde ale také o to, kde budou lidé kapry kupovat. Cena u nás na sádkách je samozřejmě odlišná od dalších prodejců.“ V současné době stojí kapr přímo na sádkách 75 korun za kilo. „Vánoční cena ale ještě není stanovená,“ dodal Ryšavý.

V současné době mohou zájemci kupovat ryby na sádkách v Tisové, Plané a přibližně od 18. prosince také ve Františkových Lázních.
Například pro důchodce bývá jeden kapr velkou a drahou porcí.

„Minulý rok jsem byl koupit kapra a už tam měli už jen asi čtyřkilové,“ vyprávěl dvaasedmdesátiletý Josef Soukup z Chebu. „Dát ale přes 200 korun za jídlo, že kterého sním pětinu, mi bylo dost líto.“

Mnozí prodejci počítají také s touto variantou.
„Pro zájemce máme připravené jen kapří hlavy, podkovy a podobně. Někteří lidé to řeší tak, že polovinu dají prostě zamrazit,“ uvedl Pilař. „Kapra si u nás lidé často také objednají – chtějí ho totiž rovnou připravit.“

Přibývá konzumentů, kteří na vánoční tabuli raději vidí řízky.

„Ryby vůbec nejím,“ řekl Martin Němec z Chebu. „Doma proto neděláme ani rybí polévku. A místo kapra mám na Štědrý večer k jídlu vepřové řízky. Na těch si rád pochutnám,“ dodal.

Kapr na pivě

Pro přípravu jsou třeba:
4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 1/4 litru světlého piva, 2 lžíce rostlinného oleje,
4 malé cibule, kmín, mletá sladká paprika.
Opláchnuté osušené porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na talíř, pokapeme pivem a dáme asi na hodinu do ledničky. Pak na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložíme porce kapra, zalijeme pivem a posypeme kmínem a papriku. Dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení podléváme maso trochou horké vody. Zdroj: cesky.kapr.cz

Autor: Václava Simeonová

4.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Turistům se v Karlovarském kraji líbí. A tak jich sem přijelo zase více

Policie, ilustrační foto.

Kriminálník zapálil vánoční strom města. A to nebylo vše

Nudná muzea? To už dávno neplatí

Karlovarský kraj - Už dávno neplatí, že muzea nabízejí jen nezáživné výstavy exponátů. Naopak, snaží se vyhovět požadavkům příchozích a nabídnout jim nejen poznání, ale také zábavu. V kraji najdou návštěvníci mnoho těch, která pobaví nebo vrátí do mládí.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Císařův portrét má šanci na nový život

Františkovy Lázně – Monumentální portrét císaře Františka Josefa I. z roku 1869 ležel dlouhá desetiletí poškozen a bez rámu na hradě Seeberg.

Na post šéfa krajské policie si trouflo šest kandidátů

Karlovarský kraj - Už 1. září by měl být vyluštěn tříměsíční policejní rébus. V tento den by měl podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) do funkce nastoupit nový krajský policejní ředitel. O místo se ucházelo šest zájemců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení