Hrůzný nález objevili chebští strážníci při kontrole lesních cest v okolí města. V lese za vietnamským obchodním centrem ve Svatém kříži našli odřezané kozí hlavy a vnitřnosti nebohých zvířat. Ta pravděpodobně skončila na talířích některé z místních asijských restaurací.

„Hlídka si nejprve myslela, že do lesa někdo pohodil staré lednice,“ uvedl ředitel chebské městské policie Jiří Šmolík. Strážníci objevili zbytky koz až při podrobnějším ohledání místa činu. Vnitřnosti byly uložené v igelitových pytlích a nacpané do polystyrenových krabic. Ty zdálky vypadají jako malé lednice.
„Při bližším ohledání jsme na místě našli čtyři kozí hlavy a jejich vnitřnosti. Nemohly tu ležet dlouho, protže jinak by je lišky roztahaly po okolí. Celý případ jsme předali republikové policii kvůli podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat,“ dodal Šmolík. Za to hrozí pachateli až rok vězení nebo vysoký peněžitý trest. Tím, že zbytky mrtvých koz vyhodil pachatel do lesa, porušel ještě navíc veterinární zákon. Odpad tohoto druhu musí likvidovat speciální zařízení.

Zabité kozy má na svědomí pravděpodobně někdo z chebské vietnamské komunity. Svědčí proto způsob zabití.
„Český řezník kozu stáhne z kůže,“ reagoval na náš dotaz odravský řezník Martin Košata. Nalezená zvířaty byla ale opařena jako prasata. To je údajně způsob používaný v Asii. Kozí maso má přitom specifickou chuť jako skopové. Čím starší, tím výrazněji je cítit. V kořeněných asijských jídlech to ale není poznat.

Informace o tom, že kuchaři v asijských restauracích vaří z kozího masa veřejnost děsí. „Jde mi z toho mráz po zádech. Chuděry kozičky. Já raději do vietnamských bister nechodím. Nevěřím jim,“ uvedla Tereza Hrdličková z Chebu.


Vietnamští restauratéři ze sousední tržnice ale tvrdí, že kozí maso v kuchyních nepoužívají.
„My v restauraci vaříme z hovězího, vepřového nebo drůbežího masa. Kozí maso se tady v žádné restauraci nurčitě epoužívá,“ reagoval na náš dotaz majitel thajské restaurace ve Zlatém Kříži Dang Xuan Duoc. Kozí maso si mohl podle něj použít některý Vietnamec pro soukromou hostinu. S její přípravou je prý ale mnoho práce
.