Ježíškovy peřinky
(recept z Chebska)
Jsou chutné, dosti snadné a laciné pečivo, které připravujeme takto: vezmou se
3 žloutky
l celé vejce
4 polévkové lžíce mléka 3 lžíce pískového cukru špetka soli
lžíce brendy nebo rumu l lžička vanilky
To vše se dobře smíchá s moukou, vypracuje se těsto, které se rozválí na 4 placky, trochu tlustší a měkčí nežli na nudle. Placky rozkrájí se na čtverečky nebo obdélníčky 5–10 cm, učiní se z nich nožem 3 řezy a přikryjí se ubrouskem, aby neztvrdly. Vezme se jeden čtvereček po druhém a dávají se do vřelého sádla a smaží se do růžova. Po vytažení ze sádla se ještě teplé obalují v cukru s vanilkou.

Skořicové hvězdičky
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
20 dkg mletých ořechů
15 dkg másla nebo jiného tuku
3 žloutky
kůra z jednoho citronu
2–3 tlučené hřebíčky
l lžička skořice
Na posypání krystalový cukr
Na potírání sladkou vodou
Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladnu odpočinout. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary, které potíráme vodou s cukrem a sypeme krystalovým cukrem. Na vymazaném a vysypaném pečeme v předehřáté troubě do růžova.

Dálkové koláčky
l dkg moučkového cukru 10 dkg hladké mouky 7 dkg rozpuštěného sádla 3 dkg kakaa l vanilkový cukr
Na vale zpracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé koláčky s důlkem uprostřed. Do důlku dáváme zavařeninu nebo oříšek. Do důlku je možné dávat po upečení také libovolný máslový krém. Pečeme v mírné troubě.

Škvarkové cukroví
25 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
25 dkg mletých škvarků
l vejce
nastrouhaná kůra z l citronu
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme asi 4 cm silné placky a tvořítky vykrajujeme různé tvary. Kladem na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme do růžova.

Vanilkové rohlíčky z ovesných vloček
(z rodinné kuchařky: válečný recept 1914 -1918)
20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
15 dkg másla či jiného tuku
20 dkg mletých pražených ovesných vloček
l vejce
3 lžíce mléka
0,5 lžičky jedlé sody nebo 0,5 balíčku prášku do pečiva
l vanilkový cukr nebo vanilka
Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Podle
zvyklosti tvarujeme drobné rohlíčky. Pečeme se středně vyhřáté troubě na pomaštěném
plechu vysypaný moukou, ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou, ke
konzumaci chutnají lépe odleželé

Staročeské medové zázvorky
30 dkg hladké mouky
10 dkg teplého medu
6 dkg moučkového cukru
3 dkg rozehřátého tuku
l a půl dkg mletého zázvoru
l žloutek
l kávová lžička jedlé sody
Na vále zpracujeme všechny suroviny v tuhé těsto, rozválíme na plát silný 5 mm a formičkou na zázvorky vykrajujeme jednotlivé kousky. Klademe na vymazaný a vysypaný plech, potřeme bílkovou polevou a v mírně vyhřáté troubě pečeme.
Bílková poleva: 12 dkg moučkového cukru, l bílek a trocha citrónové šťávy. Třeme až je poleva lesklá.

Mrkvové sušenky
250 dkg čerstvě strouhané karotky
250 dkg hladké mouky
250 dkg ztuženého tuku
špetka prášku do pečiva
250 dkg moučkového cukru na obalení
skořice nebo vanilka na ochucení obalového cukru
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Z těsta vyválím plát asi 3 mm silný, z něho vykrajujeme kolečka nebo kroužky. Pečeme v prudké troubě a teplé obalujeme ve vanilce nebo skořicí ochuceném cukru. Pokud do těsta přidáme špetku soli a upečené sušenky neobalíme v cukru, lze podávat také jako slané sušenky.


Muzejní vánoční štrůdl
50 dkg hladké mouky
25 dkg ztuženého tuku nebo tuku typu Hera
l vejce
14 lžic studené vody
špetka soli
strouhánka
strouhaná jablka
krystalový cukr
sekané nebo mleté ořechy
rozinky (mohou být v rumu máčené)
skořice dle chuti (nebo koření na jablečný závin)
vanilkový cukr
Na vále vypracujeme těsto: mouka, voda, vejce, na hrubém struhadle nastrouhaný tuk, špetka
soli, které rozdělíme na čtyři díly. Z každého dílu vyválíme plát. Ten posypeme strouhánkou
(velmi chutnaje např. ze zatvrdlého perníku, nebo ze suché bábovky), strouhanými jablky,
krystalovým cukrem, ořechy, rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Stočíme do závinu.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do světle hnědého zabarvení. Lze použít i koupené listové
těsto.