Proti stavbě jihovýchodního obchvatu Chebu bude o víkendu pochodovat část obyvatel města. Ta se stavbou nesouhlasí a vyhlašuje sbírku na provedení nového auditu stavby.

Pochod je naplánovaný na sobotu 28. dubna. „Začne v 9 hodin u benzínové stanice Mavex na Sv. Kříži a druhé místo srazu účastníků pochodu je v Hájích před restaurací v Dolíčku," uvedl Karel Tyrpekl, chebský zastupitel a člen petičního výboru proti stavbě obchvatu. „Pochod vede plánovanou trasou obchvatu po pozemcích Karlovarského kraje, který již s velkým předstihem tyto pozemky - většinu potřebných nakoupil, aniž by o stavbě bylo rozhodnuto, za peníze daňových poplatníků," upozornil. „Na pochod naváže akce jezdeckého oddílu Koch-jezdecký oddíl Háje čištění slapanského lesa od odpadků," podotkl s tím, že akce sice začne už v 10 hodin, i poté se ale mohou zájemci připojit.

„Obě skupiny nesouhlasí s provedením obchvatu v krásné přírodě navazující na Háje," vysvětloval Karel Tyrpekl, proč vlastně se stavbou nesouhlasí. „Silnice zamezí -pokud by došlo na slibovaných 5 tisíc osobních vozidel a 400 nákladních vozidel denně zcela provozování jezdectví, myslivosti a rybolovu v daném území. Dojde i k nesmyslnému záboru tolik potřebné zemědělské půdy a znehodnocení území pro příměstskou rekreaci, zemědělství, rybářství a podobně," vyjmenoval.

Karlovarský kraj si ale za plánovanou stavbou stojí. Podporují ji také představitelé Chebu. „Víme, že zde je určitá skupina lidí, která nesouhlasí se stavbou jihovýchodního obchvatu města," řekl chebský místostarosta Tomáš Linda. Podle jeho slov je zde ale větší skupina obyvatel, kterou už roky trápí velký provoz v centru Chebu. Jak podotkl, s obchvatem se počítá už léta. „Jsme si vědomi toho, že může stavba jednotlivcům či desítkám obyvatel ovlivnit jejich bydlení, ale rozhodně ne nijak zásadně. Důležité je, že obchvat pomůže dopravní infrastruktuře města Chebu a zvýší bezpečnost ve městě," dodal Linda.