U příležitosti Světového dne prevence týrání a zneužívání dětí, který připadá na 19. listopadu, připravila městská příspěvková organizace Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb v součinnosti s Orgánem sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD) Cheb projekt nazvaný ‚Dětský úsvit', jehož součástí je také osvětová kampaň ‚Stop násilí na dětech'.

„Kampaň se v podobě happeningu s názvem 'Stop násilí na dětech' uskuteční 19. listopadu od půl čtvrté odpoledne," uvedla organizátorka projektu a členka komise OSPOD Cheb Sonia Sudimacová. „Akce je určena široké veřejnosti, které není osud dětí lhostejný. A proto zveme širokou veřejnost k podpoře a účasti na happeningu. O aktivní účast jsme požádali také žáky a studenty chebských škol, mateřská centra a dětské domovy," dodala.

Všichni účastníci obdrží od organizátorů akce na místě píšťalku a společně s dalšími přítomnými zapískají na protest proti týrání dětí.

Nad celou akcí, jejímž mediálním partnerem je také Chebský deník, převzala záštitu ředitelka Nadace Naše Dítě Zuzana Baudyšová, která se společně s představiteli města Chebu osobně happeningu zúčastní a pozdraví všechny účastníky. V rámci projektu pořadatelé také naplánovali v rádiu Egrensis rozhovory s odborníky na problematiku týrání dětí.

„Happening 'Stop násilí na dětech' je dobrá a prospěšná věc, kterou naše město podporuje," uvedl chebský místostarosta Vladimír Hartmann. „Projektu se osobně zúčastním. Paní Baudyšová bude přijata vedením města a zúčastní se pravidelné tiskové konference města Chebu. Proslov při happeningu bude mít starosta Pavel Vanoušek," dodal s tím, že se město Cheb také zabývá problematikou týraných dětí.

Na odboru sociálních věcí totiž existuje oddělení právní ochrany dětí, které řeší všechny problémy týkající se bydlení rodin s dětmi, školní docházky, výchovy v rodině, materiálního zabezpečení a samozřejmě i případného týrání nebo šikany.

„Pochodu se rád zúčastním," uvedl Lukáš Šmíd z Chebu. „Je to pro dobrou věc a aspoň ukážeme široké veřejnosti, že nám není osud týraných dětí lhostejný," dodal.