Cesta z diskotéky se změnila v drama. Když se dvě slečny vracely domů z chebského klubu Ponorka, měla je brutálně napadnout skupina mužů a žen. Tato vzpomínka se jim nejspíš navždy zapíše do paměti. Dvacetiletá Hana Kusniariková z Chebu byla jednou z nešťastnic a statečně se bránila útočníkům. „Myslím, že kdybych nevzdorovala, skončím hodně špatně," řekla Hanka.

„V sobotu večer jsme vyšly s kamarádkou po dlouhé době za zábavou, tak jsme si to chtěly pořádně užít," řekla Hana Kusniariková. „Nejdříve jsme zavítaly na kulturní akci Love Beat, která ten den úplně ovládla Cheb. Poté jsme se přesunuly do podniku Ponorka na třídě Svobody. Tam jsme zůstaly zhruba do šesté hodiny ranní. Jasně že jsme pily nějaký ten alkohol, proto jsme nezůstaly sedět doma u televize. Když jsme ovšem vyšly ven z Ponorky, kamarádce Haně Sedlákové se začalo chtít ´na malou´. Tak jsme zašly do nedalekého průjezdu do dvora u bývalého cyklosportu. Hana si myslela, že projde průjezdem do dvora a tam se vyčůrá," vysvětlila.

Dívky zjistily, že jsou vrata do dvorku zavřená, tak se chystaly odejít a nechat toaletu až na doma. „Jenže v tu chvíli se na nás vyřítil jakýsi muž tmavé pleti, který v domě bydlel. Zřejmě si myslel, že se chceme vyčůrat přímo ve vchodě, jako nějaká pochybná individua. Začal na nás pořvávat rasistické poznámky, ať chcípneme a podobně. Tak jsme mu v klidu řekly, že odcházíme. Jenže to si ten muž nenechal vysvětlit a začal do mě strkat, byl hrubý a velmi agresivní. Vše najednou zčernalo a já si uvědomila, že jsem dostala pěstí přímo do obličeje od dospělého muže. Najednou se kolem nás vyrojilo více Romů a skupina se rozrůstala. Byli mezi nimi muži i ženy. Všichni byli Romové. Vůbec jsem v tu chvíli nevěděla, co mám dělat. Agresivní skupina útočníků se nakonec rozrostla až na patnáct, nebo dokonce šestnáct členů," řekla Hana.

Kamarádka napadené Kusniarikové Hana Sedláková, na kterou Romové taky zaútočili, celý incident později sledovala zpovzdálí.

Hana Sedláková, která už měla volné ruce, zavolala Policii ČR. Nic takového prý doposud nezažila a jen tak už se po městě procházet nebude.

„Bylo to opravdu strašné," řekla Sedláková. „Romky mě tahaly za vlasy k zemi, aby mě mohly lépe zbít. Kdyby se mě Hanka nezastala, útočníci by nás s největší pravděpodobností umlátili. Po té ráně, co dostala, byla mírně malátná. Využila toho jedna z žen a okamžitě mou kamarádku taky tahala za vlasy. Jenže Hana měla v ruce lodičky, ve kterých byla tancovat. Ohnala se jimi po té ženě. Tím jí rozbila nos. To nám dalo čas přeběhnout na ulici k Albertu a zavolat policii. Proti Romům nic nemáme, jeden kamarád Rom s námi dokonce šel z té Ponorky. Ten se nás zastal, ale velká skupina ho také napadla, tak raději utekl neznámo kam. Romka byla odvezená do nemocnice. Poté se všichni útočníci roztrousili do okolí, když viděli, že kamarádka není zrovna křehká květinka," řekla druhá Hanka. „Chtěla bych jen říct, že je to hrozné," vypověděla Kusniariková. „Jen doufám, že nedostanu nějakou pokutu, jak je tady v Chebu zvykem. Protože jediná kamera, která místo měla sledovat, je už prý přes týden rozbitá. Na tu jsem spoléhala, že dokáže naši pravdu. Pouze jsem se bránila a udělala bych to znovu," vysvětlila.

Jaký má názor na konflikt místní Romka? K tomu se vyjádřila příslušnice tohoto etnika, sedmašedesátiletá Romka, která si přála zůstat v anonymitě. „Je to rok od roku horší," řekla smutně. „A nejhorší je, že se s tím nic nedělá. Já jsem se narodila v hrozné době, ale ta vzájemná láska lidí kolem mě ji dělala o tolik snesitelnější. Neznamená, že když jsem Romka, budu se našeho národu automaticky zastávat. Každý by měl být potrestán, jak si zaslouží, nehledě na barvu kůže. Je mi velice líto těchto dvou děvčat, vím, že se takové věci stávají. Nemělo by se to dít. Lidé by si měli více věřit a uvědomit si, co je důležité," upřesnila.

„Policie zaznamenala případ, kdy se dvě dívky vracely k ránu z baru a zřejmě podle výpovědi došlo i na fyzickou konzultaci mezi děvčaty a patnáctičlennou skupinou dospělých mužů a žen," uvedla mluvčí chebské policie Martina Hrušková. „Důvodem mělo být nedovolené vniknutí, což muže z domu rozzuřilo. Případ poputuje k přestupkové komisi na Městský úřad Cheb. Více k tomu v tuhle chvíli říct nemohu," upřesnila.