Tradiční akce pro všechny věkové skupiny lodních modelářů. To je Chebská kotva, kterou už podeváté pořádal Dům dětí a mládeže (DDM) Sova v Chebu. Letošní ročník byl podle organizátorů slabší hlavně kvůli mnoha jiným akcím, které se konaly po celém Chebu.

„Chebskou kotvu děláme už devět let," prozradil Václav Burjánek, který celou soutěž před lety vymyslel a v současnosti dělá vedoucího modelářského kroužku v DDM jako externí pracovník. „První ročník byl 'nultý', testovací. To abychom vůbec zjistili, jaký bude o soutěž zájem. Poté jsme to začali dělat oficiálně," dodal.

Soutěž je rozdělena na dvě kategorie. Na kategorii 'A', což jsou děti od osmi do sedmnácti let, a na kategorii 'B', která je od sedmnácti let výše.

„Letos se Chebské kotvy zúčastnilo pouze osm soutěžících. Vysvětluji si to hlavně tím, že se v Chebu dělo mnoho jiných akcí, takže hodně lidí to vytáhlo jinam a na nás zůstala pouze ta 'věrná' menšina," upřesnil.

Pro vítěze byly připraveny poháry a medaile a různé další drobnosti, jako jsou sladkosti či propisky.

„Soutěže se účastním už podruhé," řekl David Siňanský, který skončil na bronzové příčce v kategorii 'B'. „Modelařině se věnuji asi pětadvacet let. Doma mě v tom podporují, takže jsem moc rád. Jezdím s lodí kategorie do 500 mm, což je loď střední velikosti," dodal.

Jméno Siňanský se v soutěži skloňovalo hned několikrát, a ne náhodou. Soutěžili totiž otec se synem a oba se shodně umístili na třetím místě.

„Chebskou kotvu znám. Několikrát jsem tam byl pomáhat s přípravou," řekl Petr Hasoň. „Počasí nám letos přálo, ale bohužel nepřišlo tolik lidí, kolik bychom si představovali," dodal.

Výsledky soutěže přineseme v dalších vydáních Chebského deníku.