Chebsko Se sníženou návštěvností přes zimní sezonu se rozhodly vypořádat po svém památky na Chebsku. Jejich správci se proto snažili na letošní zimu vymyslet takový program, aby přilákali nejednoho milovníka historie. Možná právě zimní program přinese hradům, zámkům a jiným památkám na Chebsku takovou návštěvnost, ve kterou doufají.

Premonstrátský klášter v Teplé u Mariánských Lázní pojme zimu hudebně. Na návštěvníky čeká do konce roku ještě jeden koncert, a to v sobotu 29. prosince od půl sedmé večer. Na Vánočním koncertu pro své fanoušky zahrají Roháči z Lokte. Návštěvníky zve na prohlídku a kulturní akce celoročně s výjimkou ledna, kdy je zavřeno. Úplný souhrn a statistiky pro tuto sezonu ještě nejsou hotové. „Na nezájem hostů si v žádném případě nemůžeme stěžovat. Hlavní sezona se velice vydařila," konstatovala vedoucí provozu Miluše Novotná.

Dospělí a důchodci platí za vstup do kláštera v tomto roce 100 korun, děti do deseti let jej mají zdarma a děti od deseti do osmnácti let, studenti a zdravotně těžce postižení si klášter prohlédnou za 70 korun.

Úspěšnou hlavní sezonu má za sebou také Chebský hrad, který letos přilákal přibližně o třetinu návštěvníků víc než v uplynulých letech. Důvodem je pravděpodobně řada akcí, které se zde konaly. Snad každý víkend tak na hradě bylo živo. Největší letošní novinkou je ale provoz památky i po konci hlavní sezony. „Do konce roku se uskuteční ještě několik akcí v listopadu svatomartinské hodování, v prosinci mikulášská nadílka a přes zimu různé zimní radovánky, stavění sněhuláků, zdobení stromků nebo třeba hradní koulovačky," uvedl chebský kastelán Tomáš Dostál. Od listopadu do konce března bude hrad otevřený o víkendech. Navíc má ještě do konce letošního roku vzniknout na půdě hradní kaple alchymistická laboratoř, čímž budou zpřístupněné další dosud uzavřené prostory. „V kasematech vznikne hradní zbrojnice s chladnými a palnými zbraněmi a chystáme zde také funkční hradebnici, což je kanón menší ráže na podvozku, se kterým je možné popojíždět podél hradeb," popisoval Dostál.

Letošní sezonu si vychutnával také zámek Kynžvart (na snímku) na Mariánskolázeňsku. I přes mírný pokles návštěvnosti převládal zájem o zámek převážně u našich německých sousedů. Pomalu se k nim začali přidávat také Rusové, kteří obdivovali především jeho honosný interiér.

Zámek Kynžvart zve mimo jiné milovníky historie na den svatého Huberta, který se uskuteční už třetího listopadu. „Přijďte s námi oslavit svátek patrona Arden, biskupství Liége, myslivců, lukostřelců, lesních dělníků, řezníků, kožešníků, lovců kožešin, soustružníků, optiků, slévačů, výrobců matematických přístrojů, matematiků, loveckých psů a ochránce proti psímu kousnutí, proti vzteklině, proti hadímu uštknutí, proti strachu před vodou," řekla stálá průvodkyně ze zámku Kynžvart Barbora Chadimová. Den svatého Huberta budou na zámku slavit od deváté hodiny ranní.

Zámek Kynžvart se ale nechystá mít přes zimu otevřeno. Jediné otevřené dny zde budou 28. až 30. prosince. V listopadu se budou muset zájemci o prohlídku zámku objednat předem. Cena za hodinovou prohlídku na podzim bude činit 130 korun na osobu. Cizinci si budou muset připlatit za cizojazyčnou prohlídku o čtyřicet korun víc.

Pozadu nezůstane ani hrad Vildštejn ve Skalné na Chebsku. Tady si zájemci o prohlídky budou muset v zimních měsících vystačit pouze s expozicí muzea hradu. Středověká hodovna bude ale zpřístupněná i nadále, takže si zde labužníci budou moci ´pošmáknout´ na středověké kuchyni, která je tak vyhlášená. Letošní sezona se na Vildštejně opravdu vydařila. Hrad má také podporu obyvatel z okolí, kteří na něj v žádném případě nedají dopustit.