Přes 50 tisíc návštěvníků loni zamířilo na chebský hrad. Podle představitelů města si památka zaslouží další investice. Pokud by se mělo najednou opravit a upravit vše potřebné, bylo by na to třeba přes sto milionů korun.

„Když jsme v roce 2012 přebírali chebský hrad ze správy od chebského muzea, bylo jedním z cílů a ambicí právě zvýšení návštěvnosti," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda. A jak doplnil, právě to se prý povedlo. „Hrad navštívilo v loňském roce přes 50 tisíc návštěvníků. Je ale nutno přiznat, že nám v tom hodně pomohla i Krajinná výstava," podotkl s tím, že jsou ve statistice zahrnutí také neplatící návštěvníci. „Je to ale číslo, se kterým se má cenu pochlubit," řekl místostarosta a připomněl, že dříve památku navštěvovalo kolem dvaceti tisíc lidí.

Opět proto také ožívá myšlenka záchrany chebského hradu, kterou v roce 2002 schválilo chebské zastupitelstvo. Od té doby se už část oprav podařilo zrealizovat, šlo o práce za sto milionů korun. „Chtěli jsme udělat revizi projektu, aby bylo možné jednorázově udělat větší množství oprav, a to za pomoci dotačních prostředků," sdělil chebský starosta Pavel Vanoušek. Podle něj by i tak bylo potřeba do hradu ještě investovat asi tak sto milionů korun. „To pochopitelně není v možnostech rozpočtu města," podotkl.

Podle místostarosty Tomáše Lindy je třeba najít řešení, aby bylo možné hrad využívat celoročně. Hradu by podle místostarosty pomohlo, kdyby byl zařazen na seznam kulturních památek. „Dalo by to hradu lepší pozici pro získávání prostředků."

Jak místostarosta dodal, je třeba dokončit opravu kasemat, barokního opevnění a mluví se také o případném zastřešení paláce.