Svého úspěšného reprezentanta na poli, kde rozhodují mlsné jazýčky spotřebitelů, má město Cheb. V soutěži Regionální potravina 2014 zabodoval chebský výrobek. Se svým Chebským kabanosem uspěl řezník Roman Jelen. Ten dokonce obhájil loňské ocenění.
„Je to velký úspěch," usmíval se Roman Jelen. „Jsem pyšný, že se nám povedla obhajoba a zopakovali jsme úspěch z předchozího roku. Ovšem je to zásluha celého kolektivu pracujícího v našem řeznictví. Ten čítá včetně rodiny šest lidí," upřesnil s dodatkem, že příštího ročníku tohoto klání se určitě opět zúčastní. „Dokonce máme už nyní vymyšlenou novinku. Zákazníci se mají na co těšit. Přesně její složení nesdělím, abychom mohli překvapit," dodal.
Regionální dobroty
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas: Hroznětínská krůtí šunka, Ladislav Zdeněk
Masné výrobky trvanlivé: Chebský kabanos, Roman Jelen
Sýry včetně tvarohu: Ovčí sýr Arnika, Horský statek Abertamy
Mléčné výrobky ostatní: Sladký tvarohový krém s čokoládou, Farma Belina
Pekařské výrobky včetně těstovin: Chléb Boží Dar, Karlovarská pekárna TREND
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Bečovské oplatky, Stanislav Pytlík
Alkoholické a nealkoholické nápoje: Polotmavý 12 ležák, Pivovar Permon
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Sušené višně, Regent Plus Žlutice
Ostatní: Krásenské čajování švestkové, Jitka Šimůnková
Dohromady devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Karlovarského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 84 produktů od 20 výrobců. Ti o logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie ´Masné výrobky tepelně opracované" a kategorie ´´ Ostatní´.
Výrobky hodnotila osmičlenná komise odborníků. „Kvalita produktů našich regionálních zemědělců a potravinářů stále stoupá, hodnotitelská komise proto neměla vůbec jednoduchou práci. Věřím, že se nám nakonec skutečně podařilo vybrat to nejlepší z naší místní nabídky," uvedl krajský radní Václav Jakubík.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky.
Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.
Podrobné informace o soutěži jsou na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz>