VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chebský mykolog učí sbírat houby i příbuzné z Bavorska

Chebsko – Vášniví houbaři z regionu mohou leštit pohory, brousit nožíky a chystat košíky (nebo nůše?)

1.4.2012
SDÍLEJ:

„PENÍZOVKA je sice drobná, ale při větší trpělivosti se dá nasbírat dostatek plodniček na vaření,“ ukazoval zkušený chebský mykolog Jiří Pošmura. Foto: Foto: archiv mykologů

Smrkové lesy v okolí Chebu už nyní totiž potěší nejen zanícené mykology, ale také kulináře. Hojně zde roste chutná, drobná houbička penízovka smrková. Tu v Lažanském lese doslova sklízeli členové Mykologického klubu Slavkovský les – Jiří Pošmura a Miroslav Schwarz. 

„Právě tato penízovka je jedlá a typicky polévková houba,“ pomlaskával si Pošmura. Vyskytuje se hojně ve smrkových lesích. Plodničky rostou z rozkládajících se smrkových šišek. „Je sice drobná, ale při větší trpělivosti se dá nasbírat dostatek plodniček na vaření,“ radil mykolog. Klobouk má široký většinou 1 až 2,5 cm, někdy až do 4 cm. „Zpočátku je vyklenutý, brzo však ploše rozložený, až zvlněný, někdy s hrbolem. V mládí může mít skoro bílou barvu, později šedookrovou, šedohnědou až tmavě hnědou. Bývá hladký, lysý a velmi tence masitý, za vlhka prosvítají lupeny. Ty mají nejprve bílou, později šedavou barvu, jsou husté, u třeně vykrojené,“ popisoval nadšený houbař Jiří Pošmura.

Podle odborníků lze penízovku smrkovou zaměnit za penízovku provázkovou. „Na první pohled nejsou odlišné, ale penízovka provázková roste výhradně z borových šišek a po ochutnání je nahořklá,“ vysvětlil Pošmura, který také naučil sbírat tento druh darů lesa i svoji sestru (Annu Henzl) s jejím manželem, žijící v německé obci Gleiritsch u Weidenu. Tam prý také podle Pošmury začali v Bavorském lese penízovku smrkovou sbírat. „A užívají si to, nemají totiž v lesích a hájích žádnou konkurenci. Bavoráci prostě nejsou houbaři jako Češi,“ usmíval se.

A Anna Henzl také při návštěvě Chebu speciálně pro Chebský deník prozradila svůj vlastní recept na lahodnou gulášovou polévku z penízovek (na menším snímku) . „Na oleji osmažíme velkou cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme očištěné houby, podusíme, zalijeme vodou asi do 3/4 hrnce, přidáme sladkou a pálivou mletou papriku, osolíme, opepříme a vložíme jeden nakrájený stroužek česneku. Přidáme také jednu kostku zeleninového vývaru (může být i masox), libeček a dvě velké brambory nakrájené na kostičky. Vaříme asi 30 minut. Po uvaření okořeníme majoránkou, petrželkou a ještě přidáme dva prolisované stroužky česneku,“ pochlubila se.

A kolik vlastně chebští houbaři Jiří Pošmura a Miroslav Schwarz z Mykologického klubu Slavkovský les při poslední výpravě penízovek našli? „Přinesli jsme jich přes 1,5 tisíce kousků,“ reagoval na dotaz Chebského deníku Miroslav Schwarz. „Musím konstatovat, že penízovky mají dost nasazeno k růstu. Bohužel je poměrně sucho,“ doplnil Pošmura. „Pokud zaprší, můžeme se těšit i na další kulinářsky vynikající smržovité houby.“

Autor: Vladimír Kučera

1.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Máme žízeň. A projevilo se to v prodeji

Nové parkoviště u sportovní haly v ašské ulici Gustava Geipela se už rýsuje.

OTÁZKA PRO: Milana Vrbatu, mluvčího Městského úřadu v Aši

Joker chystá Zahradní slavnost

Cheb – Jak se městu Cheb podařilo upravit komunitní zahradu v chebské Májové ulici naproti restauraci Hannibal? O tom se může na vlastní oči přesvědčit i veřejnost, a to již v úterý 22. srpna.

Motivací mají být stipendia od kraje

Karlovy Vary - Motivační a prospěchová stipendia za druhé pololetí uplynulého školního roku získají od Karlovarského kraje studenti z jedenácti středních škol v regionu.

Pes vběhl motorkáři pod kolo

Mariánské Lázně - Nepříjemný zážitek má za sebou šestadvacetiletý motorkář, kterému do jízdní dráhy vběhl pes.

V aréně změří síly nejlepší dřevorubci

Klingenthal – Vogtland Arena v německém Klingenthalu u Kraslic se v sobotu stane dějištěm bitvy nejlepších německých sportovních dřevorubců.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení