Natočil jste nové album. Jak dlouho vám trvalo ho dát dohromady a jaké druhy žánrů na něm posluchači naleznou?

Pokud se lidem dostane do ruky mé nové, v pořadí třetí CD s názvem Hynek Tomm SRDCOVÉ ZÁLEŽITOSTI, tak doufám, a moc si to přeji, nebude jen srdcové pro mne, ale i pro všechny. Posluchači na něm najdou z největší části kantilénu, ale také pop-rock, něco málo z vážné hudby, šansonu a tak trochu jsem si odskočil i do písně s raperem Robertem. Na přání fanoušků jsem nazpíval znovu píseň z filmu Kameňák 3. Myslím, že dnes už mohu prozradit jedno malé tajemství. Když jsem na natáčení filmu Kameňák 3 dostal foneticky napsaný text v romštině, vymyslel jsem si a nazpíval klidně do refrénu Amóre. Všem se to moc líbilo. A to nejen Zdenku Troškovi ale dokonce i zpěvačce Věře Bílé. Dodnes ale nikdo, až na pár výjimek, nepřišel na to, že Amóre je italsky. Dodatečně se tedy omlouvám. A dnes tedy zde na mém třetím CD už správně. Jinak ze 17 písní které na CD jsou, je 8 duetů, a 9 sólových písní. Z textařů převážně spolupracovali Josef Fousek, Jiří Žáček, Jaroslava Pechová, která je především známá svou knihou Hrníčková kuchařka, hudebně většinu skladeb napsal Zdeněk Hrubý, Otto Solčány. A která píseň je pro mne tou největší srdcovou záležitosti? Mám dvě píseň. Až bude naše noc, je totiž mírně erotická a má větší hlasový rozsah, kde se můžu vyzpívat, a druhá je Nejsem Scatmen, skladba na slavný kankán, kde si můžu zascatovat. Obě dvě zmíněné písně vítězí i u posluchačů.

Na albu se nachází i několik duetů. S jakými interprety jste se do písní pustil?

Na duetech se mnou spolupracovali Eva Pilarová, Kateřina Brožová, Květa Fialová, Valerie Zawadská, Kristína Nídlová, Petra Rezová a Bohuš Matuš. Všechny tyto osobnosti jsem pro duet oslovil já sám a po každé jsem k tomu měl nějaký důvod. S Evou Pilarovou jsme spolu několikrát zpívali, měli společný pořad a stali se z nás přátelé, totéž mohu říct o Květě Fialové, Valerii Zawadské, Bohuši Matušovi. Kateřinu Brožovou jsem si vybral pro její krásu. Uznejte krásná blondýnka a já k ní jako čert. No, nehodíme se spolu k sobě? Kristínka Nídlová, 18tiletá dívenka, která vyhrála folkrepublikové kolo, se mi líbila pro její zvonivý hlas a Petra Rezová zas právě naopak, ta mě přitáhla svým chraplavým nakřáplým hlasem. Raper Robert, o kterém jsem se zmínil v první odpovědi, oslovil naopak mne, zda bych si s ním nezazpíval, a odskočit občas do jiného žánru mě vždy bavilo, tak proč ne. Pořád jsem temperamentní kluk, plný energie.

Čím se tohle CD liší od těch dvou předchozích, která jste vydal? Snažil jste se na ní něco více vyzdvihnout anebo naopak se něčemu vyhnout?

Mám z alba dobrý pocit, stojí za ním hodně práce, ale i peněz. Za albem stojí i někdo, koho si velice cením, který kontroloval zvuk a který se podepsal z větší části na aranžích.. Je to Charlie Blažek, který je znám jako kytarista, který vlastní svůj Band, doprovází Helenu Vondráčkovou, Karla Gotta, a můžu se pochlubit, že s mou kapelou Tommband mě doprovázel také. Takže oproti minulém albu je určitě lepší zvuk, aranže, obal a kvalitnější výběr písní takzvaný pop-music.

V bookletu alba se nachází i všechny texty písní, což není dnes již tolik vidět. Co vás přimělo k tomu, abyste je tam umístil?

Text je pro mne velice důležitý, vědět, o čem zpěvák zpívá a aby posluchač s textem souzněl a mohl si popř. i vzít do ruky text a zazpívat si jej. Dnes se hodně, řekl bych až moc, zpívá anglicky, a čeština se vytrácí z našich písní od našich zpěváků, dle mého názoru je to chyba. A nakonec čeština je tvrdší a těžší jazyk než angličtina pro zpívání . Když se podívám na ty dnešní soutěže Superstar, všichni zpívají anglicky, a když má pak ten či onen zazpívat česky, to se teprve pak pozná, kdo opravdu umí zpívat.

Křest CD, který se konal v Praze, si vzala do rukou taková jména, jako je Felix Slováček, Zdeněk Troška, Petra Černocká, sportovní komentátor Jaroslav Suchánek anebo Valérie Zawadská či Dan Nekonečný. Co pro vás tihle lidé znamenají?

Se všemi mám nějakou pracovní vazbu, a všech si velice vážím. Každý z nich je v tom, co dělá, osobnost a něco dokázal. Měl jsem upřímnou radost, že oficiální křest CD v Praze pro přátele z branže se povedl, a že i nejedna TV jej zaznamenala, a všem jim tedy s úctou ještě jednou i zde děkuji.

Čím si myslíte, že jsou vaše písně specifické, že si získávají čím dál větší oblibu?

Děkuji, hezká otázka, jsem potěšen. Ale nejsou jenom tací, kterým se líbí. Nevím, jestli to mohu takhle říct, ale proč to neříct. Existuje např. třeba takzvaný v uvozovkách kritik, nechci jmenovat, Jarda Konáš, který třeba píše, že píseň Tam na konci světa, kterou zpívám společně s recitativem Květy Fialové, je pro uspávání hadů, a uvede ji jako hudební odpad. A pak vydám toto CD , kde píseň zařadím, a v Českém rozhlase si ji vyberou jako píseň z nejzajímavějších poslední doby a zařadí ji do vysílání. Nevím, tedy, myslím, že právě pro ten klid a pohodu se moje písně líbí , ale takhle otázka by měla asi spíš směřovat k posluchačům, ne? (Úsměv.)

Chystáte se v rámci vydání nové desky na nějaké turné? Popřípadě zavítáte i do svého rodného Chebu? Kde si mohou tvé CD v Chebu tví příznivci zakoupit?

Příznivci si mohou zakoupit CD na náměstí v Chebu v Hudebninách nástrojích. Zatím nějaké větší turné nepřipravujeme, ale samozřejmě zpívám stále dál o život. Diváci mě uvidí například v Sadské, v pořadu společně s Romanem Šebrlem, pak také v Třebíči, v Mělníku, v Praze. Rád bych zavítal rovněž do Chebu, což je v jednání a společně s paní místostarostkou pokřtil své nové CD, a jak jinak než tady, no doma přeci. Jinak konečně na mých nových stránkách www.hynektomm.cz mohou fanoušci vše, co chtějí vědět, dohledat.